Frissen Zalából

2022.02.05. 17:00

Magyarország tavalyi legszebb konyhakertjei közt két gutorföldeit is számontartanak

Újabb országos díj került a göcseji településre a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedő 2021-es kiírásában. Vargáné Berta Katalin és Varga Hajnalka érdemelte ki a díjat.

Korosa Titanilla

Fercsák Lászlóné kertjét még nyáron látogattuk meg

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Oklevelet vehetett át segítő szervezetként az Együtt Gutorföldéért Egyesület Fercsák Lászlóné koordinátori munkájáért és Nyakas István polgármester mint a kertvetélkedőhöz csatlakozó település vezetője. 


A díjkiosztót tavaly ősszel tartották Budapesten.

 
– A településről legutóbb 95-en vettek részt a vetélkedőn, Berta Kati normál kategóriás kertje mellett neveztünk egyet mini kategóriában, illetve egy zártkertet az országos döntőbe – mondta Fercsákné Karola koordinátor, az országos kertvetélkedő örökös életműdíjasa. – Nehéz év volt 2021 a gazdáknak, amikor már jó időre számítottunk, akkor rosszra fordult, nehezen indultak meg a növények a kertekben, a szárazság nagyon megfogta a fejlődésüket. Őszre lettek szépek a kertek, a betakarítás idejére. Viszont kevesebb volt a kártevő, mint az előző években, amit a szárazságnak köszönhettünk, illetve a gombás betegségek is elkerülték a veteményeseket. A szőlőkben azonban a kabóca okozott károkat. Az elmúlt évben kevesebb gyümölcsöt tudtunk betakarítani, az sem túl jó minőségű. 

Fercsák Lászlóné Karola és Vargáné Berta Katalin a díjjal
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Vargáné Berta Katalin kertje 2014-ben oklevélben részesült, most pedig országos díjjal, bronzplakettel jutalmazták. Mint a méltatásban elhangzott: mindig változtatja kertje környezetét, olyan dekoratív megoldást keres, ami a növényeinek is kedvez. 


– Nem számítottam díjra, hiszen – ahogy Karola is mondta – nehéz év volt a tavalyi a szárazság miatt – vette át a szót Vargáné Berta Katalin. – A kertem azért lett szép ennek ellenére, mert azt a technikát alkalmazom már évek óta, hogy mikor elültetem a növényeket, egyből takarom le fűvel. Most ennek köszönhetően elég volt 3-4 naponta öntözni, nem száradtak el a zöldségek, nem voltak kártevők úgy, hogy egész nyáron át nem kapáltam. Csak arra kell figyelni ennél a praktikánál, hogy ne legyen magos a fű, amellyel a kaszálás után letakarjuk a veteményest. Őszre aztán ez a takaró komposztálódik, így táplálja is a talajt. Idén egyébként paradicsomi évünk volt, nagyon bőséges volt a termés, közel 70 üveggel főztem be. De szép lett a paprika, az uborka, a kerek répa is, bár a bab nem bírta a szárazságot, de minden másból tudtunk feldolgozni. Nem használunk vegyszereket, gyomirtót, permetszert, csak a bordói lét a baktériumos és gombabetegségek ellen. Vagyis szinte biogazdálkodást folytatunk, komposztálunk, a tyúkok pedig biztosítják a trágyát. Magam gondozom jobbára a kertet, nevelem a palántákat, magot szedek a jó termésekből, több évre visszamenőleg van például paprikamag, amelyet örökítek. 


Hozzátette, a faluban működik a gazdák között a cserekereskedelem. 


Hamarosan kezdődik a palánták nevelése, ha jön a jó idő, el lehet vetni a cukorborsót, a sárga- és fehérrépa-, valamint a salátavetőmagot. Természetesen már benevezett Gutorfölde az idei kertvetélkedőre is. 


A kiírás nem változott: balkon, mini – 50 négyzetméter alatt; normál – 50 négyzetméter felett; zártkert – zöldséges, gyümölcsös, vegyes és közösségi, illetve óvodák, iskolák, csoportok kategóriákban regisztrálhatnak a jelentkezők a Magyarország legszebb konyhakertjei országos vetélkedőre augusztus 1-jéig. A konyhakertek versenyében a magánszemélyek kertjei mellett az óvodai, iskolai és az önkormányzati kerteket külön díjazzák. Az elmúlt években 771 településről több mint 92 ezer kertművelő munkáját értékelték 387 országos díjjal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!