Túrázásra csábító helyek

2022.01.29. 16:00

Séta az egykori gyenesdiási kőbányánál és Celldömölk közelében

A TV2 Totem című kalandjátékát nézve határoztuk el tavaly, hogy egy-két forgatási helyszínre ellátogatunk a családdal. Már a televízión keresztül is megragadott és szinte túrázásra csábított néhány látványos helyszín, melyek közöl kettőt – a gyenesdiási egykori kőbányát és Celldömölk közelében a Ság-hegyet – felkerestünk egy-egy hétvégi kirándulás során, és bátran kijelenthetem, hogy nem bántuk meg a kalandot.

Molnár Sándor

A Gyenesdiás északi határában, a hegyoldalban található egykori kőbánya

Annak idején a műsor producerei a Bakony és a Balaton-felvidék több látványos kirándulóhelyét is felkeresték forgatási helyszínek után kutatva. Zala megyében a gyenesdiási volt kőbánya zöld fákkal szegélyezett fehér falainak gyönyörű látványába rögtön beleszerettek. Ezen a kellően zárt, mégis természetközeli helyen építették aztán fel a játékban szereplő két csapat jurta sátrait. 

 

Vulkánok nyomában járva a Ság-hegyen túráztunk Fotók: Molnár Sándor

A régi bányához délről – a falun keresztül – aszfaltozott út vezet a 71-es főútról, így autóval is könnyen megközelíthető. A Gyenesdiás északi határában, a hegyoldalban található egykori kőbánya tulajdonképpen egy „tájseb”. A bányászati munkák befejezése után azonban a természet visszafoglalta a felhagyott bányagödröket. A lecsorgó esővíz pedig igazán látványos domborzati formákat hozott létre. Érdemes körbejárni, bebarangolni a bányagödröket, mert más-más arcukat mutatják a különböző irányokból és magasságokból. A fehér köves talaj, illetve sziklák, valamint a zöld növényzet kontrasztja pazar élményt nyújt az idelátogatóknak, ráadásul a bányagödör északi pereméről még a Balatonra is ráláthatunk. A bánya könnyen elérhető a környék kedvelt kirándulóhelyéről, a Nagymezőről is, ahonnan egy 2-300 méteres sétára van csak szükség. A túrakedvelőknek viszont érdemes hosszabban elidőzni itt, és bebarangolni a környéket, felkeresni a ­közeli Festetics- vagy a távolabbi Berzsenyi-kilátót is. 

 

Egy másik alkalommal vulkánok nyomában járva a Ság-hegyen túráztunk. Itt rendezték a Totem kalandreality izgalmas finisét, és az Eragon című film egyes jeleneteit is itt forgatták még 2005-ben. 

 

A közel ötmillió éves, 279 méter magas vulkán nagy része 1975 óta tájvédelmi körzet. Bazaltsapkájának jelentős részét lebányászták, aminek következtében csodálatos természeti látványosságként a kráter maradt hátra. Ebben a különleges környezetben egy 12 állomásos tanösvény, a Ság Vulkánösvény is várja a természetkedvelőket, amelynek állomásai a hegy keletkezését és fejlődését szemléltetik. A hegy tetején magasodik még a Trianoni emlékkereszt is, amely az ország legnagyobb trianoni emlékműve. Ráadásul állítólag a Ság-hegynek különös hatása van az emberekre a földből kiáradó energiáknak köszönhetően, így már csak ezért is érdemes egy kicsit elidőzni ebben a gyönyörű környezetben. 

 

A hegy lábánál a Kemenes Vulkánpark, az ország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja is várja az érdeklődőket, mi pedig a kellemes túrázás után, kényeztetésképpen a közeli Vulkán fürdőben zártuk napot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!