Frissen Zalából

2021.12.19. 12:00

Lanzarote szigetét csaknem háromszáz tűzhányó teszi változatossá

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. A hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 kilométerre találjuk az Atlanti-óceánban. Lanzarote a Kanári-szigetek hét nagy szigete közül a legkeletibb, legészakibb és egyúttal a legidősebb.

BET

Népszerű célpont El Golfo, egy vulkáni kráter félkör alakú maradványa. A krátert fekete homok szegélyezi, a vizet pedig az algák színezik zöldre

Forrás: Polgár Bettina

A sziget hossza 60 kilométer, szélessége 12 kilométer. A helyiek gyakran Conejerának, mások pedig a „Száz vulkán szigetének” nevezték. Az őslakos guancsok Titeroygatra néven emlegették, ami „színes hegyeket” jelentett. Hivatalos nevét azonban egy genovai tengerészről, Lancelotto Malocellóról kapta, aki első európaiként jutott el ide a 14. században. 

 

A Kanári-szigetek közül először Lanzarote hódolt be 1402-ben a Jean de Béthencourt vezette spanyol és normann hódítóknak. Mivel a sziget mindössze 100 kilométerre található az északnyugat-afrikai kikötőktől, sokáig a marokkói kalózok rajtaütéseinek célpontja volt. Az akkori fővárost, Teguisét rendszeresen kifosztották, lakóit foglyul ejtették és eladták rabszolgának. A probléma a 16. században vált különösen súlyossá, miután a marokkói kalózok mellett megjelentek az angol tengeri rablók és a halálfejes zászló alatt hajózó franciák. A 17. század közepére a kalózok és a tömeges kivándorlás miatt a sziget lakossága mindössze 300 főre csökkent. 

A sziget egyik jellemző növénye a kaktusz.

Forrás: Polgár Bettina

Az 1730-as évek vulkánkitörései elpusztították a sziget legjobb termőföldjeit, azonban a vulkáni hamu rendkívül alkalmasnak bizonyult a szőlő termesztésére. Az itteni borokat az elmúlt években kezdték el igazán felfedezni. 

A szigeten napjainkban hét község osztozik, a főváros Arrecife, a bevételek jelentős része pedig a turizmusra épül. Kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően – még januárban is 20,7 Celsius-fok az átlagos maximum-hőmérséklet, az átlagos minimum-hőmérséklet pedig 14 Celsius-fok – a téli időszakban is szívesen látogatják a napsütésre vágyó turisták. 

 

A sziget bővelkedik természeti értékekben, mint a Timanfaya Nemzeti Park, melyet a táj megóvása és megőrzése érdekében csak szervezett keretek között lehet látogatni. Népszerű célpont még El Golfo, egy vulkáni kráter félkör alakú maradványa, ahová beáramlik az óceán vize. A krátert fekete homok szegélyezi, a vizet pedig az algák színezik zöldre. A sziget egyik jellemző növénye a kaktusz, sokakat vonz a kaktuszpark is (El Jardin del Cactus), ahol 700 faj mintegy 10 ezer példányát mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!