Frissen Zalából

2021.12.05. 11:00

Figyeljünk a lelki immunrendszerünkre!

Halálozási arányok, koronavírus-tünetek... A folyamatos negatív információhullám rányomja a mindennapjainkra és a hangulatunkra a bélyegét, pedig a pszichológus szerint a fizikai mellett a lelki egészségünk megőrzése ugyanolyan fontos.

Benedek Bálint

Fontos, hogy ápoljuk társas kapcsolatainkat, és ne zárkózzunk be saját világunkba

Fotó: Brandon Colbert Photography

A kanizsai Lugosi Alexandra klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az embereknek nincs is lehetőségük legalább pár másodpercre megfeledkezni arról, mi zajlik jelenleg körülöttük. Praxisában az észrevételei szerint sokak érzelmileg és hangulatilag labilissá váltak, és a szorongás beköltözött az életükbe. Kezd veszélybe kerülni a pszichológiai immunrendszerük.

– A legerősebb distressz, más néven rossz, negatív stressz az, amit általában azok az események váltanak ki, amelyek bizonytalanok, újszerűek, amelyekkel párhuzamosan kialakulnak olyan érzéseink, hogy nem irányíthatjuk mindezeket – folytatta. – Mindennapjainkban előforduló érzéseink, mint a szorongás, a félelem, a tehetetlenség érzése, a bizonytalanság és a jövő miatti aggódás, teljesen normálisak a jelenlegi helyzetben. A járvány előtt is az emberek mindennapjai tele voltak feszültséggel, stresszel, azóta pedig mindezek maximálisan felerősödtek.

Lugosi Alexandra szakpszichológus szerint az egészséges szervezetnek pozitív megerősítésekre van szüksége Fotók: ZH

Lugosi Alexandra úgy érzi, egyetlen kiút van az ördögi körből, ha megpróbálunk változtatni a hozzáállásunkon. Mindennapjaink során fordíthatjuk a figyelmünket arra, hogy az életünk igenis tartalmaz örömöt, mosolyt és nevetést is. Csak a figyelmi fókusz a lényeg, hogy mi éppen mit is ragadunk ki a napjainkból. Fontos, hogy mindig tartsuk szem előtt azt is, hogy valóban bizonytalan és új a jelenleg kialakult helyzet a számunkra, de nem vagyunk teljesen tehetetlenek, hiszen van befolyásunk a stresszre adott reakcióinkra és érzelmeinkre is.

– Az egészséges szervezetnek a pozitív megerősítésekre van szüksége, nem pedig arra, hogy mindennap a betegséggel és a halállal foglalkozzon – vélekedett. – Több figyelmet kellene fordítani az egészséges táplálkozásra, az életmódra, a testmozgásra és a pozitív gondolkodásra, hiszen ahhoz, hogy a szervezet egészséges maradjon, bizony szükség van a harmóniára. Megfelelő hangsúlyt kell fektetnünk a fizikai, testi- és lélektani jólétünkre egyaránt. Na, de hogyan maradjunk pozitívak járvány idején? Korlátozzuk, hogy hányszor hallgatunk vagy nézünk híreket egy nap. Például jelöljük ki, hogy reggel és este megnézünk egy kiválasztott és hiteles híradót, vagy hírközlő oldalt. Tartsuk fent a másokkal való kapcsolódásainkat. Keressük a társas támasz lehetőségét. Ne zárkózzunk be és el: szorongásainkat enyhíthetjük, ha beszélünk másokkal a félelmeinkről és negatív gondolatainkról.

Fontos, hogy ápoljuk társas kapcsolatainkat, és ne zárkózzunk be saját világunkba

Ezenkívül nagyon lényeges, hogy gondoskodjunk önmagunkról. Lugosi Alexandra hozzátette: fordítsunk elegendő figyelmet a relaxációra, meditációra és esetleg a sportra, amelyek segítenek a stresszel való megküzdésben. Öngondoskodás alatt értünk minden olyan tevékenységet, amely kikapcsol, feltölt és örömet okoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!