Frissen Zalából

2021.12.20. 17:30

A vírusok soha nem látott mennyiségben vannak jelen október közepe óta a gyermekek körében

A koronavírus- világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása számos vírus egyidejű megjelenését okozta. Ez állhat annak hátterében is, hogy gyermekünk az egyik betegségből felgyógyulva rögtön egy másik fertőzést is elkap, tájékoztatta lapunkat közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

ZH

Ez a kislány hamar meggyógyult, de voltak, akik intenzív osztályra kerültek

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

A gyermekek felső légúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedései már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott menetrend szerint zajlottak, és az egyes vírusok (rhino/náthavírus, RSV, influenza-, rotavírus és még számos másik) a sorrendet általában betartva követték egymást hónapról hónapra. A koronavírus-világjárvány következtében az elmúlt másfél évben alkalmazott lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése nemcsak a mindennapjainkban okozott nagy változást, hanem a vírusokéban is. Az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította azok szezonális egyensúlyát.

 

Dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke hangsúlyozta: idén tavasszal a lezárások feloldása után nemcsak az emberek, hanem a vírusok is "kiszabadultak a fogságból". A korábban megszokott menetrend szerinti szezonalitás már a múlté, és idén ősszel számos vírus szinte egyszerre próbálta megkeresni helyét ebben az "új világban" az új egyensúlyi helyzet kialakulásában. Ennek pedig az a következménye, hogy október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott mennyiségben találkoznak vírusos megbetegedésekkel mind az alapellátásban, mind a kórházi fekvőbeteg- ellátásban.

 

Dr. Gárdos László hozzátette: a szezonalitás felborulásának tulajdonítható, hogy egyszerre, egy időben jelentkeznek - korábban egymást követő - vírusos megbetegedések a gyermekek körében. Gyakorlatilag míg az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket. Különösen megterhelő a gyermekek számára, amikor az egyidejű jelenlét miatt egyszerre több vírusfertőzéssel is meg kell küzdeniük.

 

Idén az RSV vírus kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemő, kisded és kisgyermek korosztályban. Nem egy esetben intenzív osztályon kellett ápolni azokat a gyermekeket, akik egyszerre több vírust kaptak el (RSV+SARS2, RSV+adenovírus stb.).

 

Dr. Gárdos László azt is hangsúlyozta, az előző szezonban a lezárásoknak köszönhetően nem tudott fertőzni az influenza vírusa, tehát volt egy éve a "felkészülésre ", vagyis olyan változásra, amellyel megnöveli a fertőzőés betegséget okozó képességét. Emiatt elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösképpen, ha "együtt tud működni" más kórokozókkal, és egy időben támadja meg a gyermek szervezetét. Mindezen okokból a Magyar Gyermekorvosok Társasága szeretné felhívni a szülők és a gyermekek figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az alábbi - már egyébként korábban is ismert - szabályok betartására.

Feltétlenül szükséges maszkot viselni a közösségi terekben. Be kell tartani a kézmosásra vonatkozó előírásokat, a higiénés szabályokat. A közösségi zárt terekben rendszeresen, gyakran kell szellőztetni. Az öt év feletti korosztályban a koronavírus elleni oltás felvételét is nagyon fontosnak tartja a Magyar Gyermekorvosok Társasága, akárcsak az influenza elleni oltást minden korosztályban. Mint közölték: érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak a koronavírus leselkedik gyermekeinkre, mellette számtalan vírus küzd most a túlélésért, miközben megbetegíti gyermekeinket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!