Bizsergető

2021.12.14. 11:30

A jéghideg Balatonba merültek - A kétfokos vízről beszélni nehéz, ki kell próbálni

Heten mártóztak meg szombaton a kétfokos Balatonban. Azt mondták: azért, mert jó…

Csoportkép a mártózás végén. Egy „rozmár” nincs a képen, ő úszni ment…

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az elképesztő csobbanást Ferenczi Ottó (vagy ahogyan a többség ismeri: "Gipsztigris, a Keszthelyi Rozmár") szervezte, aki már 12 éve hódol jeges szenvedélyének, s telente heti három-négy alkalommal fürdőzik a Balatonban. 

 

- Ennek nagyon sok jótékony hatása van - fogalmazott a "főrozmár". - A hideg víz kiváló például a visszérre, ráadásul immunerősítő, s ebben a vírusos időszakban a legjobb a 2 fokos Balaton. Ezt agyban kell eldönteni, és csak akkor érdemes belemenni a jéghideg vízbe, ha az ember biztos benne: ezt képes megcsinálni. 

 

Ferenczi Ottó elárulta: téli szenvedélye akkor kezdődött, amikor Keszthelyen látott idősebb embereket fürdőzni a hidegben.

 

Ferenczi Ottó a keszthelyi sportembereket látva úgy gondolta, kipróbálja, s miután „túlélte” az elsőt (például tűszúrásokat érzett a testén), a téli csobbanás szokásává vált. Arról is beszélt, hogy a Gipsztigris becenév Hévíz egyik szórakozóhelyén ragadt rá, lassan tizenöt éve – egy lobogó hajú, higanymozgású férfira tett vicces megjegyzése nyomán. 

 

A szombaton megmártózók között volt a keszthelyi Nyárádi Zoltán (Balu kapitány), aki lapunknak leszögezte: minden fejben dől el, így például az is, hogy az ember állja-e a jéghideg fürdőt. 

 

- Muszáj erre agyban ráhangolódni, mert ez a víz azért nagyon kemény - szögezte le a rajnai hajósember, aki, ha a téli időszakban itthon van, már tíz esztendeje, októbertől márciusig szívesen hódol ennek a különleges szenvedélynek. - Nehéz szavakba önteni, hogy milyen érzés - mondta kérdésünkre -, ezt át kell élni.

 

 Ezt erősítette meg a most Hévízen élő, eredendően budapesti Szörcsei Szabolcs is, aki hat éve csatlakozott a balatoni rozmárok közösségéhez. 

 

- Mindez erősíti a testet és a lelket - szögezte le. - Persze, először fejben kell összerakni, hogy az ember bemerészkedjen, az élményt pedig szinte lehetetlen elmesélni: bizsergés járja át a testet, és az a gondolat, hogy erre képes vagyok, teljes elégedettséggel tölt el. Ez a fürdő tulajdonképpen egy lelki gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!