Frissen Zalából

2021.11.28. 12:00

Az MME felhívja a figyelmet: vigyázz a sünökre!

Az őszi kerti rendrakás során is óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat, vigyázzunk az alattuk meghúzódó sünökre.

ZH

Keleti sün is lehet a rakás alatt Fotó: Bajor Zoltán/MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hív fel az óvatosságra. Az ideiglenes kerti levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet ígérnek a sünöknek, melyek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

Keleti sün is lehet a rakás alatt
Fotó: Bajor Zoltán/MME

A legfontosabb, hogy ne vasvillával essünk neki a rakásoknak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontjuk el. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödött állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).

Soha ne gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (azért se, mert az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést), a sünök ugyanis a lángok elől nem tudnak elmenekülni.

Aki már telelő sünt talál, lehetőség szerint hagyjon felette megfelelően vastag levél- vagy rőzsehalmot tavaszig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában