Frissen Zalából

2021.10.03. 10:00

Zalai nagyszülők házi gyógymódjai influenzás tünetekre, megfázásra

Az ősz a megfázás időszaka. A köhögés, orrfolyás, torokfájás és a többi kellemetlen tünet megkeseríthetik mindennapjainkat. Nem kell azonban egyből gyógyszerekért nyúlni, nagyszüleink házi gyógymódjai is sokat segíthetnek az állapotunkon.

zaol.hu

Fotó: illusztráció / pixabay

Egy lazább öltözet vagy egy gyengébb immunrendszer is elég ahhoz, hogy legyűrjön a megfázás. Idősebb zalai nagyszülőket kérdeztünk arról, milyen módszerekkel küszöbölték ki annak idején a megfázással járó, kellemetlen betegségeket.

- Az influenzás tünetekre mindig vöröshagymát főztem: fél órán keresztül készült a forró vízben, melynek levét mézzel édesítettem. Köhögés ellen pedig legjobb módszernek a pirított cukrot tartottam, most az unokáim is ezzel gyógyulnak.

A barnulásig pirított kristálycukrot forró tejjel öntöm fel, mely rendszeresen fogyasztva megszünteti a kellemetlenségeket – mondta Kiss Józsefné, zalaegerszegi lakos, aki 84 évesen is ezekre a házi praktikákra esküszik.

A páterdombi Horváth Erzsébet szerint is csodákra képes a hagyma: Ő mézes hagymaszirupot készített, ha a családban valakit a betegség kerülgetett.

- A vöröshagymát szeletekre vágtam és a megpucolt fokhagymával együtt egy zárható üvegbe tettem. Ehhez cukrot adtam és annyi mézet, hogy azt jól ellepje. Egy nap után az ebből készült szirupot adtam a gyerekeknek, de olyan is volt, hogy a mézben ázott fokhagymát rágcsálták el. Mellette pedig sok forró teát ittak. Pár nap után kutya bajuk se volt nekik – emlékszik vissza a régi időkre Horváth Erzsi néni.

Horváth Erzsi néni szerint a hagymás szirup csodákra volt képes.

Az egerszeghegyi Pál Laci bácsi esküszik a sparhelt tetején melegített sindőre, ami lefekvés előtt a lepedő alá téve csodát tett a vese – és derékfájdalmak ellen. Mivel napjainkban nem minden háztartásban találhatóak meg a fent említett hozzávalók, ezért ezeket most elektromos villanypárnával helyettesíthetjük.

- Az influenzás tünetekre az én módszerem a kiizzadás volt. Lábaimat egy lavór forró vízben áztatva, jól betakarózva és forralt bort kortyolgatva egyik napról a másikra tűnt el a meghűlés összes tünete. Gyermekkoromból pedig nagyanyám csodatévő húslevesére emlékszem, az mindig mindent meggyógyított.

A nagyszülők szerint a húsleves is gyógyító erővel rendelkezik. Fotó: illusztráció / pixabay

Természetesen fontos, hogy a betegség súlyosabb fázisában mindenképpen orvoshoz forduljunk. Azonban ha a megfázás kezdetleges tüneteit érzékeljük, a kellemetlenségek enyhítésére érdemes lehet megfogadni az idősebbek tanácsait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!