Frissen Zalából

2021.09.05. 08:00

Smoothie vagy turmix?

Néha a divat is tud egészséges lenni. Néhány éve él velünk a gyümölcsök aprításának az a módja, amit smoo­thie-nak nevezünk.

ZH

Köztes állapot, ha az alapanyagból hagyunk a látvány és a díszítés kedvéért csak aprított darabokat is Fotó: Shutterstock

Fotó: Knap Zoltán

Korábban is készítettünk turmixokat, pépes gyümölcsöt pedig a csecsemőknek is adunk. (A smoothie szó az angol sima szóra vezethető vissza.)

Ezért, aki smoothie készítésére vállalkozik otthon, biztosan felteszi magának a kérdést, hogy mi a különbség e között és a hagyományosnak mondható turmix között, hiszen először is mindkettő ugyanabban a gépben készül, s ugyanúgy gyümölcsök vagy zöldségek képezik az alapját. Azonban van néhány apró, de annál fontosabb különbség, amit érdemes megjegyezni.

Köztes állapot, ha az alapanyagból hagyunk a látvány és a díszítés kedvéért csak aprított darabokat is Fotó: Shutterstock

A legfontosabb eltérés a turmix és a smoothie között, hogy míg az előző minden esetben tartalmaz valami tejterméket, így konkrétan állati vagy növényi eredetű tejet, tejszínt, gyakran joghurtot, addig a smoothie esetében kiegészítő anyagot nem használunk, csak ritkán.

Manapság, amikor a laktózérzékenységgel is számolnunk kell, a smoothie a jó választás, noha kizárólag növényi alapanyagokból állóhoz növényi származású tejet esetleg adhatunk. A hígításhoz kevés vizet vagy gyümölcslevet használunk. Vízre a nagyon lédús gyümölcsök esetén nincs is szükség. A smoothie-­ba magvak is kerülhetnek vagy fagyasztott alapanyagok, azért, hogy frissítő legyen a végeredmény.

Alapvető probléma, hogy a napi rostbevitel mértékét – ez átlagosan 25-30 grammot jelent – csak kevés embernek sikerül teljesítenie napi szinten. Két smoothie elfogyasztásával azonban ezt a célt nagyon könnyen elérhetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!