Frissen Zalából

2021.06.07. 11:30

Ismét keresik a Balaton fagyiját – Körbenézett a zsűri Zalában is

Ismét keresik az év balatoni fagyiját. A kiírásra Zala megyéből keszthelyi, hévízi, gyenesdiási és balatongyöröki cukrászdák neveztek, amelyeket szombaton végigjárt a verseny zsűrije.

Péter B. Árpád

Prosztovicsné Pópity Tímea és a zsűri, (b-j) Fekete Tamás, Erdélyi Balázs, Márton Sándor és Ernyes Violetta

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Idén 13 fagylaltozó nevezett a Balaton fagyija ízviadalra; múlt szombaton 26-féle fagylaltot kóstolt végig a zsűri a tó körül, minden jelentkezőt felkeresve. A bírálat során figyelembe vették a technológiát, az alapanyagokat, az ízek harmóniáját, a színvilágot, az egyedi ötleteket és a kreativitást is. A győztest jövő hétfőn hirdetik ki.

– Nyolc esztendeje, amikor elindítottuk ezt a versenyt, elstartolt a Nyitott Balaton című programsorozatunk is – mondta Fekete Tamás, a szervező Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Ennek kifejezett célja, hogy új turisztikai szezonokat hozzunk létre, tavaszit és őszit is, és az előbbinek egyik beharangozó eseménye a Balaton fagyija, amely most a Covid és a lezárások miatt a nyár elejére csúszott. Eredendően tehát ezzel is arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a térség nemcsak nyári, hanem egész éves desztináció, programokkal, eseményekkel, látnivalókkal, kiváló szolgáltatókkal.

Prosztovicsné Pópity Tímea és a zsűri, (b-j) Fekete Tamás, Erdélyi Balázs, Márton Sándor és Ernyes Violetta Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Most a 13 helyszín összesen 300 kilométeres túrát jelentett a zsűri tagjainak, de az elnök azt mondta, mindez nem megterhelő, inkább örömet jelent. Jó látni például azt, hogy az értékelésben részt vevő szakemberek véleménye, javaslata beépül az erre fogékonyak gyakorlatába, ami minőség­emelkedést hoz, a fejlődés kimutatható.

A zsűri – amelyben ezúttal Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke, Márton Sándor, a tavalyi győztes balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa, Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke és Ernyes Violetta, a szervezet titkára dolgozott – ellátogatott a hévízi Sissy kávézó-fagyizóba is, ahol Prosztovicsné Pópity Tímea tulajdonos a „Hévízi álomfagylaltot” ajánlotta figyelmükbe, amelynek fő alkotóeleme a sós pisztácia és az otelló kékszőlő, utóbbi helyből, az egregyi hegyről származik, amivel ki akarták fejezni a városhoz való kötődést is. A pisztácia zöld színe pedig a természeti kincsekre, a Hévízi-tóra és a fás környezetre utal, mutatta be a kreációt a szakember, aki szerint a két íz tökéletesen kiegészíti egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!