Frissen Zalából

2021.05.30. 18:30

A legfinomabb csipkével vetekszik – virágzik a bodza

A hűvösebb időjárás miatt egy kicsit későn ugyan, de virágba borultak a bodzabokrok. Nem csak a méhek lepik el gyönyörű, a legfinomabb csipkével is versenyre kelő virágaikat, de sokan gyűjtik kosaraikba is, hogy a konyhában italnak, vagy éteknek használják fel ezeket.

Győrffy István

Sokak kedvenc csemegéje a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek, vagy a palacsinta tésztájába hintenek friss bodzavirágot. A bodzavirágból finom üdítőital is készülhet, ennek is több receptje ismert. A növény gyógyhatása is számottevő, hiszen vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható, de jó a bodzavirág tea köhögésre és légúti megbetegedésekre is. Régebben az asztmások víz helyet is ihatták, gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan fogyasztották. Aki pedig csak gyönyörködni kíván a bodza virágában, ezt sok helyen megteheti, hiszen a határban szinte minden erdőszélen ráakad fehér csipkevirágoktól roskadozó bokrokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!