a különleges a divat

2021.04.17. 16:00

Ezek az utónevek voltak a szülők kedvencei 2020-ban

Utánanéztünk, hogy mely nevek a legnépszerűbbek mostanában.

Németh Lilla

Forrás: Shutterstock

A lányoknál a Hanna, a fiúknál a Bence az abszolút befutó

A szülők Magyarországon az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utónevek közül választhatnak. A női és a férfi nevek listája folyamatosan frissül, hiszen mindig érkeznek új javaslatok: előbbi ITT, utóbbi pedig ITT tekinthető meg.

Fotó: Shutterstock

Azt, hogy melyek voltak a 100 leggyakrabban választott utónevek az előző évben született gyermekek körében, már a Belügyminisztérium honlapjáról tudhatjuk meg. Táblázatukból kiderül, hogy tavaly a lányoknál a Hanna, a fiúknál pedig a Bence végzett az első helyen. A női nevek közül a tíz legnépszerűbb közé került még az Anna, a Zoé, a Léna, a Luca, az Emma, a Zsófia, a Boglárka, a Lili, valamint a Mira. A férfi nevek listáján Bencét Máté, Dominik, Levente, Noel, Dániel, Zalán, Marcell, Olivér, majd Ádám követi a legkelendőbbek között.

A különlegesek a kedveltek

Mindkét nemnél megfigyelhető, hogy inkább az egyedi, különleges hangzású utónevek ma a népszerűbbek a hagyományosakkal szemben. Legfőképp a nőknél, ahol a Mária, az Erzsébet vagy a Magdolna már benne sincs a 100-ban, de a fiúknál is, hiszen a László a 23., a Zoltán a 31., az István a 41., míg a Sándor az 50., a József pedig csupán az 51. helyen található.

Zala is adható lenne

Megyénkhez kötődő érdekesség, hogy a Zala is szerepel a hazánkban adható férfi utónevek listáján. Ez a keresztnév ugyanakkor nem mondható gyakorinak napjainkban, a legutóbbi év top100-as listájában sem látható.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!