pozitív hatás

2021.03.14. 07:00

Egészségesek és finomak is a dió- és magfélék

Akárcsak a legtöbb hírességet, a dió- és magféléket is hozták már rossz hírbe, persze őket magas zsírtartalmuk miatt, természetesen teljesen alaptalanul. Az egészségügyi gondokat a transz­zsírok és a feldolgozott, többször felhasznált olajok okozzák az ember szervezetében, a magféléknek köze sincs hozzá.

JZS

A rajtuk végzett kutatások is pozitív hatásukat erősítették meg, így ezek – a magas zsírtartalmukkal együtt – megérdemelt helyet foglalnak el az egészséges ételek között. Nézzük meg, mit kínálnak nekünk a különféle magvak és hogyan építhetők be az étrendünkbe!

A lenmag megkönnyíti a bélmozgást és tele van ómega–3 zsírsavakkal, ami nélkülözhetetlen az egészség szempontjából. Egy külföldi tanulmány szerint emlőrákos nőknek mindennap lenmagot adva az csökkentette a daganat növekedését és növelte a túlélést. A klimax tüneteinek enyhítésében, valamint a koleszterincsökkentésben is kapott már elismerést. F gyasztás előtt célszerű led rálni, mivel hatóanyagainak nagy részét kemény burok fedi. Tehetjük joghurtba, müzlibe, kásába, de belesüthetjük kenyérbe, vagy szórhatjuk salátára is. Napi 1-2 kanál elegendő (nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat), mellette pedig figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is, hiszen így fejti ki igazán jótékony hatását.

A szezámmagban található a legtöbb kalcium, de emellett még magnézium- és A-, E-vitamin-tartalmát is fontos kiemelnünk. A régi időkben nemcsak gyógyító és erőt adó, de férfiasságot fokozó hatást is tulajdonítottak neki: a római legionáriusok mézzel elkeverve fogyasztották erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Persze, akár ezért is megszórhatjuk vele saját (vagy párunk) vacsoráját, de elsősorban értékes tápanyagai és kiváló vitaminforrása, az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásai miatt vegyük be a mindennapokba. Vegetáriánusoknak pedig értékes fehérjéi miatt különösen fontos beépíteni az étrendbe. A szezámot is érdemes fogyasztás előtt megtörni, darálni; müzlibe, salátába, párolt zöldségekhez adva, vagy akár panírba keverve is felhasználható.

A napraforgómag E-vitamin-, szelén- és vasgazdagságáról lett híres, míg a tökmag elsősorban fitokemikáliákban és cinkben bővelkedik. A dió jótékony hatásait felsorolni is sok lenne, egyes kutatások szerint több betegség megelőzésére is alkalmas lehet.

Amiben azonban biztosak lehetünk, hogy szinte az összes dió- és magféle jótékony hatással van az egészségünkre; fontos ásványi anyagokat, magnéziumot, cinket, szelént, foszfort és káliumot szolgáltatnak szervezetünknek, így – az erre érzékenyek kivételével – mindenkinek érdemes napi szinten fogyasztani őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!