Koronavírus Zalában

2021.02.23. 15:00

Futás és túra: a Kanizsai Futóklubnál a járvány alatt kis csoportban űzik

A futás az a sport, ami minden évszakban művelhető. A Kanizsai Futóklub tagjai számára nem kérdés, hogy egész évben folyamatosan mozogjanak. Réteges öltözködéssel, kellő bemelegítés mellett és megfelelő cipő használatával télen sem kellett lemondani a szabadtéri futásról. Trükköket is használnak arra, hogy több óra hóban futás futócipőben is komfortos legyen.

Benedek Bálint

Fotó: Kanizsai Futóklub

- Az edzőtermek a korlátozások miatt régóta bezártak, a természet ugyanakkor azóta is nyitva tart – fogalmazott Léhart Zoltán, a Kanizsa Futóklub alelnöke. – A megfelelő öltözet és cipő kiválasztása a hideg időben különösen fontos, emellett pedig az izmok bemelegítésére is rá kell szánni néhány gyakorlatot. Több rétegben célszerű öltözködni, úgy, hogyha kilépünk a házból nem baj, ha még fázunk, futás közben komfortos lesz a vékonyabb öltözet. Ami nagyon fontos, ha végeztünk a mozgással, legyen az bármilyen futás vagy kirándulás, utána legyen nálunk száraz ruha az autóban. Vagy a lakásba visszaérve azonnal öltözzünk át. Ez nem csak télen fontos, de kimelegedve tavasszal a könnyű szellő is csalóka tud lenni.

Fotó: Kanizsai Futóklub

 

A klubnál a korlátozások bevezetése óta folyamatosan azt szorgalmazzák, hogy egyedül vagy családtagjainkkal, esetleg néhány fős csapattal menjenek sportolni, és a város helyett célszerű az erdőket választani.

- A családunk szerencsés, mert mindhárman szeretünk a természetben mozogni – folytatta. – Ha egy család elindul, nem az a fontos, hogy futni menjenek, elég ha túráznak, sétálnak, esetleg néha egy kicsit kocognak. Előbb-utóbb egyre több ilyen alkalom lesz és egyre edzettebbek lesznek. Ami viszont a legfontosabb, hogy mindig a leggyengébb fizikai állapotúhoz alkalmazkodjon a család többi tagja.

Mint mindenben, itt is lényeges a fokozatosság. Az a jó, ha mindenki örömét leli benne, s kellemes fáradtságot érez a végén.

Elsődleges szempont, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a terheléshez, így többet kirándulhatunk, hosszabb időt tölthetnek ezzel az egészséges tevékenységgel.

Léhart Zoltán hozzátette: visszafordíthatatlanul érkezik a tavasz és ezt már a múlt heti futásaikon is észrevették. Virágzik a hóvirág és az elsők gólyák is megérkeztek. A sportolók túrázás, vagy futás közben közvetlen közelről élhetik majd át, ahogy a természet kitavaszodik. Biztatnak mindenkit, hogy ezt maga tapasztalja meg. Azonban senki se felejtse el, hogy az erdőben továbbra vendégek vagyunk, így a kirándulás vagy a futás során ne szemeteljünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!