A technika, a fogkefe, a fogkrém és az időpont

2021.02.28. 07:00

Fogmosás: de mivel, mikor és hogyan?

Arról ma már senkit sem kell meggyőzni, hogy fogmosás nélkül nem lehet élni. Ha a gyerekeket játékosan szoktatjuk hozzá, mondjuk esténként a fürdés természetes velejárójaként, még élvezni is fogják, sőt, követelik, hiszen a rendszeresség, az ismétlődés az ő igazi terepük.

Arany Horváth Zsuzsa

Játékosan, közösen, rendszeresen

Fotó: Shutterstock

Az már annál inkább kérdés, hogy mivel, mikor, hogyan mossunk fogat. Ez a dilemma vonatkozik a fogkefére és a fogkrémre egyaránt, nem is beszélve az időpontokról.

Ma már ezerféle fogkefe kelleti magát a boltok, szaküzletek polcain, e sorok írójának (talán másoknak is) azonban néha nehézséget okoz, hogy a masszív műanyag csomagolás miatt nem lehet megállapítani, mennyire erős vagy gyenge a kefe. Márpedig kulcsfontosságú, hogy kellően kemény legyen, ne hajoljon el a fej, ne legyenek túl puhák a sörték, ergonómiailag jól kiképzett legyen a nyak és a markolat. Ezen belül a gyerekek és a felnőttek kezéhez is kell igazodnia a fogkefének, továbbá a fej nagysága sem mellékes. Ha nem áll kézre, ha nem fér be a szánkba, nem fogjuk kitölteni a szakemberek szerint szükséges időt. Ugyanis elméletileg legalább öt percig kellene a mechanikus fogkefékkel dolgoznunk a fogainkon, hogy az ételmaradékokat és a lepedékeket eltüntessük. Nemcsak az elől, jól látszódó fogakra, a hátsó rágófogakra is ráfér a figyelem, sőt, a fogíny megdolgozása se maradjon el. Közben természetesen zárjuk el a csapot, de pazaroljuk édesvíz készleteinket, félő, máris túl keveset hagyunk az utánunk érkező generációkra.

Játékosan, közösen, rendszeresen
Fotó: Shutterstock

A fogmosás hatékonyságát kedvezően alakítja az elektromos fogkefe, hiszen sokkal többször fordul a feje, mint amennyit mi el tudnánk érni kézzel, Emiatt kevesebb fogkrém is elegendőnek tűnik. Mindkét esetben ajánlatos 3-4 havonta fogkefét, illetve az elektromos kefe fejét cserélni. Soha ne használjuk másét, még a szűk családon belül se!

A fogkrémek között számos akad, amely speciális problémákat is képes kezelni: vérzésre, gyulladásra hajlamos fogíny esetén gyógyhatású készítményt vásároljunk. Ahogy sok mindenre, erre is igaz, hogy nem mindig a legdrágább és a legtöbbet reklámozott a legjobb. Emellett célzottan használatunk szájöblítő készítményeket, amelyek fertőtlenítenek és késleltethetik a lepedék képződést. A szájzuhany eszköz néhány éve divatos kiegészítőnek számított a fürdőszobában, alkalmazása bizonyára nem árt.

Elvileg minden étkezés után érdemes lenne fogat mosni, ámbár a munka, az iskola, vagy más elfoglaltság az ebéd utáni fogmosást nehezítheti. Ilyenkor talán a rágógumi segíthet az ételmaradékoktól megszabadulni. (Egyébként a rágózás, noha nem mindig illendő, kifejezetten jólesik a rágóizmoknak, ezek karbantartása pedig még az agyműködésre is jótékony hatással van.)

Ép fogsorunk többet számít a küllemünket illetően, mint a hajfesték, smink, vagy az öltözet. Fiatalabbnak mutat a magabiztos mosoly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!