Halászlé, húsleves, de főleg együtt töltött sok vidám perc

2020.12.12. 11:30

A Bot–Debrei család karácsonyi ünnepe – Talán még sosem volt ilyen nyugodt a készülődés

Logisztika, utazás, nagy család, fellépések és sok-sok közös élmény.

Arany Horváth Zsuzsa

Debrei Zsuzsanna, Bot Jázmin, Bot Gábor és a négylábú családtagok

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Bizonyára sok család él hasonló feszített időbeosztás szerint, hiszen nagyon szét tudunk szóródni a zsebkendőnyi Magyarországon. Így van ezzel a Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor házaspár is. Színművészek, munkájuk Zalaegerszeghez köti őket, de Budapesthez és az ország számos pontjához is, ahogy Zala megye több településének a neve is ott áll a naptárjukban. Illetve állt. A 2020-as év ugyanis számukra is átírta az életet, az év végi műsorok elmaradnak. Minden rosszban van valami jó, vallják ők. Hiszen így sokkal többet lehetnek együtt. Ilyen nyugodt karácsonyuk talán még sosem volt, mondta lapunknak Debrei Zsuzsa, a Hevesi Sándor Színház színművésznője, hozzátéve, számukra a karantén a kézművesség ideje. Ékszerek, dísztárgyak kerülnek ki a kezük alól, ezek közt több ünnepi ajándék is lapul. A család már december 23-án útra kel, s kistarcsai házukba várják a szűkebb családot, köztük a nagyszülőket.

– Mi nem tartozunk a tipikus családok közé, hiszen számunkra a karácsonyi ünnepnapok ideje és az év vége leginkább munkával, fellépéssel telik – mondta Debrei Zsuzsanna, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, aki férjével, Bot Gábor színművésszel együtt sok-sok emlékezetes percet szerzett már a zalaegerszegi színházszerető közönségnek. Ezúttal azonban elmaradnak a városi és községi műsorok, így végre marad idő egymásra és a közös kedvtelésekre.

– Nagyon szeretünk ünnepi hangulatot varázsolni az adventi vásárokban, szívesen megyünk idősekhez, bárhova, ahova hívnak bennünket, a repertoárunkat is az év végi alkalmak hangulatához alakítottuk. Tavaly énekeltük először Leonard Cohen Halleluja című alkotását, nagyon megindító volt nekünk is és a hallgatóságnak is. Nem jó, hogy mindez most nem valósulhat meg, de reménykedünk, hogy hamarosan túl leszünk ezen az időszakon – mondta derűlátóan a család szóvivője, Debrei Zsuzsanna, akit legutóbb a Sose halunk meg című zenés színműben láthattunk a zalaegerszegi színház színpadán.

Debrei Zsuzsanna, Bot Jázmin, Bot Gábor és a négylábú családtagok
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Hozzátette, Bot Gábor a szolnoki színházban is dolgozik, ahol minden évben élő szilveszteri műsort ad a teátrum, ám most ez a produkció is felvételről kerül majd a közönség elé.

A házaspárnak a fővároshoz közeli Kistarcsán van az otthona, most úgy tűnik, a járványhelyzetben ez lesz a karácsonyi bázis. Más esztendőkben – profi logisztikát igénylően – vándoroltak, hogy minden szülőhöz, nagyszülőhöz, testvérhez eljussanak. Az utazást már december 23-án elkezdték, hogy odaérjenek a nagymamákhoz, nagypapákhoz.

A színművésznő leszögezi, ő például nagyon szereti az anyósa által készített halászlét, talán idén sem kell nélkülöznie. Ő maga a húslevessel csatlakozik fel a hagyományos ünnepi menühöz, a további fogások még alakulófélben vannak.

A család Gyöngyös, Mogyoród, Zalaegerszeg fesz­tá­vában mozog az ünnepek alatt, ebben az évben azonban nem utaznak egymáshoz, de várják azokat a szeretteiket, akik elindulhatnak. Ez sem lesz egyszerű, hiszen úgy néz ki, hogy a család éppen karácsonykor gyarapodik újabb gyermekkel, Zsuzsa testvéröccsééknél születik baba. Egy csecsemő karácsonykor, bizony erre várnak mindannyian.

Lehet, hogy karácsonyi kisbaba érkezik a tágabb családba

Kérdezem: a muzikális családban sok-e az éneklés az ünnepi estéken?

– Szabadságon vagyunk ilyenkor – mondja elnézően a művésznő, pedig a családjában több zenész és zeneértő is akad.

És az ajándékok? Gábor mint aktív kézművesmester, ha épp nem szerepet tanul vagy énekel, akkor barkácsol, használati tárgyakat készít. Mi mást kérhetett volna a Jézuskától, mint egy szerszámos ládát. Nem árulhatjuk el most még, teljesült-e a kívánsága…

– Jázmin nagyon szerény, ha kérni kell, de ha tehetné, szerintem egy lovat kérne karácsonyra – mondja a 12 éves kislány anyukája. – Odavan a lovakért, nyáron Sasvári Sándor táborában kitanulta a lógondozást, ügyesen mozog az állatok között.

Talán ha nagyobb lesz, megérkezhet valamelyik zalai istállóba Bot Jázmin saját lova is.

A színművész házaspár vágyik a korábban bevált, kettesben töltött wellnesshétvégére, ezt is későbbre halasztják. Mit kívánnak helyette? Jó ez a nyugalom, de a következő karácsony már ne ilyen legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!