gombagyűjtés

2020.10.12. 12:00

Óriás őzlábgombák és mérgező növények

A hosszúvölgyi Úr Zoltán tanár kislányával, Villővel felkerekedett, hogy a közeli kaszálón gombát gyűjtsön.

Benedek Bálint

Fotó: Úr Zoltán

Már évekkel ezelőtt felfedezték, hogy ilyenkor, ősszel többféle gomba kandikál ki a fűből. Most viszont az ehető, ízletesen elkészíthető őzlábgombák törnek elő, és hatalmasra növesztik kalapjukat. Jól tudták ezt az alkalmi gombatúra tagjai, akik jónéhány méretes példányt találtak, melyek közül szinte mindegyik túlnőtte az aljnövényzetet.

Fotó: Úr Zoltán

Fotó: Úr Zoltán

S, ha már ott jártak a növényhatározásra is jutott idejük. Villő talált egy első pillantásra gyönyörű virágot, amelyről kiderült: őszi kikerics és erősen mérgező.

Fotó: Úr Zoltán

Az interneten fellelhető szakirodalom szerint az egyik legmérgezőbb hazai vadontermő növényünk. A hagymája sok méreganyagot, colchicint tartalmaz (sejtosztódást gátló méreg). Hasonlóan mérges a levele is, melyet az állatok nem is esznek, továbbá a virágja is tartalmazza a mérget. A kép kedvéért viszont érdemes volt bemutatni a növényt, hogy mindenki messziről kerülje el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!