alacsony az influenzaszerű megbetegedések száma

2020.02.04. 14:00

Dr. Varga László: Fronthatás idején törekedjünk a visszafogottabb életvitelre

Az elmúlt napok enyhe időjárását követően heves esőzéssel érkezett a hidegfront Zala megyébe. Felkerestük dr. Varga Lászlót, Zalacsány körzeti háziorvosát, aki nemcsak a fronthatásokkal, de az influenzaszerű megbetegedésekkel kapcsolatban is megosztotta tapasztalatait.

Ujvári Klaudia

Dr. Varga László szerint a fronthatások idején visszafogottabbá kell válnunk

Forrás: zaol.hu

Fotó: Ujvári Klaudia

Fronthatások

Mint azt érzékeljük, akár naponta váltakozhatnak az időjárási fronthatások, melyek nem csupán lehangoltsággal, nyomott érzettel párosulnak, hanem komoly fejfájással, szédüléssel jelentkezhetnek. Csökken a toleranciaképesség, hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy többet szól a telefonunk. A közlekedésben is ingerlékenyebben veszünk részt, ilyenkor hosszabbodhat a reakcióidő.

- Embertársaink a hidegfront hatására, egészen másképp élik meg a dolgokat, a mindennapi ügyintézést, mint a melegfront alkalmával. Felszínre törnek a problémák. A nagy statisztikák alapján a szabadság utáni első napon, esküvő, karácsony és akár egy disznóvágás alkalmával ezek a hatások felerősödnek – részletezte dr. Varga László.

Dr. Varga László szerint a fronthatások idején visszafogottabbá kell válnunk
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Elmondása szerint ilyen időszakban nem szabad plusz terheket vállalni, kizárólag az adott nap legalapabb tennivalóira kell koncentrálni, mivel a túlvállalás könnyedén visszaüthet.

- Ha egy illetőnek alapból rossz a keringése, az időjárás még ront a helyzetén. Jobban lelassul, hajlamosabbá válik a hibázás lehetőségére. Visszafogottabbá kell válnunk – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, a mediterrán térségekben mindez bevált szokás, viszont a magyarok ritkán hajlandók lazítani. – Ugyanez vonatkozik a lábadozás időszakára. Egy 3-4 napos influenzás betegség esetében a következő 4 nap folyamán sem vagyunk százszázalékos állapotban, ezt is hajlamosak elfelejteni az emberek.

Influenza

Dr. Varga László kérdésünkre elmondta, jelenleg nagyon alacsony az influenzaszerű megbetegedések száma.

- Vírusos torokgyulladások vannak, de olyan tömeges, valamelyik korosztályra jellemző, eddig nem fordult elő. Hozzávetőlegesen 25-30 beteget vizsgálok meg egy nap, akiknek ugyanazok a panaszaik, például a szemük belövelltsége kissé vöröses.

A háziorvos kiemelte, mindez annak köszönhető, hogy kialakult egy olyan réteg, mely hagyja magát beoltani. Mindez nem ment át teljesen a köztudatba, de a többszörösen megoltott emberek jelentősen nagyobb védelemmel bírnak az influenzával szemben. Az egésznek akkor van igazán értelme, ha valaki rendszeresen alkalmazza.

- Az egyének körében kialakult egyfajta oltásellenesség. Pedig a hurut szempontjából jobban kellene élni az influenzaoltások lehetőségével – hangoztatta. – Érdemes a betegség első napjaiban tüneti terápiát folytatni az otthonunkban. Aki nem szenved vese, szív- vagy tüdőbetegségben, tehát alapvetően jó a fizikai állapota és mindezek ellenére elkap egy nagy gyakorisággal fellépő vírusfertőzést, annak azt javaslom, hogy pihenjen, fogyasszon sok folyadékot, illetve gyümölcsöt. Semmiképp sem zsigerelje ki magát teljesen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!