Csak körültekintően!

2019.10.27. 07:00

Tudta? A halloweentök akár mérgező is lehet

Egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, és a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy körültekintően vásároljunk.

ZH

Míg a sütőtök általában finom csemege, a dísztök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat

Fotó: Shutterstock

Ugyanis míg a sütőtök általában finom csemege, a dísztök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat.

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök, ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Magyarországon mintegy 1500–1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. A sütőtököt április végén, május elején vetik; nagyon igénytelen növény, akár a kukoricásban is megél, ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékeny a fagyra, a gyökérzete pedig kiterjedt.

Míg a sütőtök általában finom csemege, a dísztök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat
Fotó: Shutterstock

A fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan nő, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke és fehér héjú is. Beltartalmi értékét a nagy karotin- és C-vitamin-, valamint a magas kalcium- és foszfortartalom adja, és sok szénhidrát is van benne. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyaszthatjuk süt­ve, krémlevesként, ivóléként, húsok mellé párolva köretként, valamint a kicsik bébiételként.

Amit a zöldségesek, áruházak általában halloweentök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a halloweentököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloweentök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett halloweentök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle kapható hazánkban, a 2–3 kilós fajtáktól (élénk narancssárga) a 9–18 kilósig (enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek.

A Nébih is arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztököt ne, ezek között ugyanis vannak olyanok, amik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!