Szépség

2019.09.04. 10:00

Te tudtad, mire képes az orvosi lézer?

A lézerfényt jó ideje alkalmazza már az orvostudomány, a laikusok azonban viszonylag keveset tudnak működéséről.

Magyar Hajnalka

Szőrtelenítés orvosi lézerrel Fotó: Léda Magánklinika

A lézer kifejezés angol mozaikszót takar, aminek magyar jelentése: fényerősítés a sugárzás stimulált vagy indukált emissziójával. Nem állítom, hogy evvel most közelebb lennénk a megértéshez, ezért forduljunk inkább felvilágosításért dr. Peterka Csaba kézsebész, traumatológus főorvoshoz, a Léda Magánklinika Lézer Centrumának vezetőjéhez.

Az orvosi lézer merőben más, mint a kozmetikákban használatos lágylézer – kezdi a szakember. – Mi nagy energiájú lézerfénnyel dolgozunk, aminek alkalmazása gondos körültekintést és szakmai hozzáértést kíván. Többféle típusa használatos, a szén-dioxid-lézerrel például akár sebészeti metszés is elvégezhető. Hogy az orvosi lézerek különféle fajtái milyen beavatkozásokra alkalmasak, az attól függ, milyen hullámhosszú sugarakat bocsát ki az adott eszköz, s azokat milyen szövetek nyelik el.

Szőrtelenítés orvosi lézerrel Fotó: Léda Magánklinika

Mint elmondja seprűvénák, hajszálerek kezelésére, körömgomba megszüntetésére, benőtt köröm műtésére, arcfiatalításra, pigmentfoltok halványítására, végleges szőrtelenítésre egyaránt alkalmasak lehetnek a medicinában alkalmazott eszközök, amelyeket kizárólag orvos vagy orvos által felügyelt szakasszisztens használhat.

A kozmetológiai beavatkozások közül általában a végleges szőrtelenítéssel kapcsolatban merül fel a legtöbb bizonytalanság a páciensekben. A leggyakoribb kérdés az, hogy a kezelés nyomán miért nem tűnik el nyomban minden szőrszál? A magyarázat egyszerű: a beavatkozás alapvetően a szőrszálak növekedési fázisában hatékony, viszont a kezelt bőrfelület szőrszálai nem egyszerre nőnek. Emiatt kell ismételni a kezelést, ami során a lézersugárból fakadó hő hatására a tüsző elhal, tovább nem működik. Belőle új szőr nagy valószínűséggel már nem nő, legfeljebb vékonyka pihe, ami már nem tekinthető szőrnek. Tudományos tapasztalat az is, hogy a lézerfény igazán a sötét színű szőrök eltávolításában hatékony. A szükséges kezeléseket egyénre és bőrtípusra szabottan kell beállítani. Dr. Peterka Csaba főorvos hozzáteszi még, klinikájukon világszínvonalú alexandrit lézert használnak, amely elsődlegesen választandó a szőrtelenítés területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!