Látványos koreográfiák

2019.09.05. 08:00

Magyar és argentin szakember is segíti a kanizsai tánccsoport felkészülését

A Magyar Látványtánc Szövetség versenyeire nyolc koreográfiával készül a Honvéd Kaszinó SZKES Tánccsoportja. Az intézmény tükörtermében nemrégiben két edző segített a gyakorlatok összeállításában.

Benedek Bálint

A SZKES Tánccsoport fiataljai nívós koreográfiákat tanultak be többek közt Király Béla koreográfus segítségével

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Szécsényiné Kápolnás Edina, a 22 éve működő csoport vezetője elmondta: az argentin származású Amroun Nabil táncossal először dolgoznak együtt, míg Király Béla koreográfus már visszatérő vendég. A 70 fiatal az előző évekhez hasonlóan két kategóriában szerepel a viadalokon, az egyikben kizárólag a rutinos táncosok, míg a másikban a kezdők lépnek színpadra.

A SZKES Tánccsoport fiataljai nívós koreográfiákat tanultak be többek közt Király Béla koreográfus segítségével Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Változatos és legfőképpen látványos repertoárral készülünk az új versenyévadra – fogalmazott a csoport vezetője. – A formációink közül többek között az egyiptomi titokzatos világ is megelevenedik a színpadon, ahogy például Óz, a nagy varázsló történetét is előadják a gyerekek. Sőt szintén hatásosnak ígérkezik a sellők és polipok táncos „csatája” a képzeletbeli víz alatt, amit a többi gyakorlathoz hasonlóan kiváló jelmezekkel, díszlettel és kellékekkel színesítünk. Törekszünk arra, hogy az idő­sebbeknél minél több technikai elemmel töltsük fel a koreográfiákat. A legkisebbek pedig külön képzésen tanulják meg a forgásokat, ugrásokat, de elsajátítják a talajtorna gyakorlatait is.

Az első úgynevezett felmérő versenyt várhatóan tavasszal tartják Kaposváron, itt szakértőkből álló zsűri előtt állnak színpadra a táncosok. Ennek a megmérettetésnek a tétje tulajdonképpen az, hogy döntsön arról, melyik koreográfia milyen kategóriában folytathatja tovább. Persze ilyenkor gyakran jó tanácsokkal is gazdagodnak a táncosok, hiszen az ítészek az esetleges változtatásokat is közlik a felkészítőkkel. Ezt követi az országos seregszemle, ahol kvalifikálhatnak a gyerekek az idei Európa-bajnokságra.

Szécsényiné Kápolnás Edina elárulta: nagyon bizakodik, szerinte nívós, színvonalas műsort állítottak össze, mely remélhetőleg a szakértők mellett a népes számú közönség tetszését is elnyeri majd. A kanizsai közönség az áprilisi hagyományos SZKES-gálán láthatja először az immár alaposan kidolgozott gyakorlatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!