Helyi arcok

2019.05.08. 11:30

Zalaegerszegen akusztikus formában is hallhatók a The Doors legendás slágerei

A The Doors együttes stílusteremtő volt a maga idejében. A banda zenéje ma is aktuális, tragikus sorsú énekesüket Jim Morrison-t pedig azoknak sem kell bemutatni, akik messziről elkerülik a rockzenét. A Zalaegerszegen alakult The Lizard Secret, avagy Fabrizio Andretta énekes-gitáros, Nagy Róbert ütőhangszeres, valamint Szombathelyi Attila és Gedeon „Gida” Attila gitárosok alkotta formáció a halhatatlan zenekar dalait gondolja újra.

Rákos Bianka

A zenekar hamarosan a nagyközönség előtt is bemutatkozik

A kis próbateremükbe lépve egyből megakad az ember szeme az óriási Jim Morrison képen és a számtalan közös, vidám fotón melyekről ismerős arcok köszönnek vissza. Nemcsak poszterek és fényképek lógnak a falon, hanem szórólapok és plakátok is, ugyanis a The Lizard Secret tagjai közül senki sem számít kezdőnek – Gedeon „Gida” Attila például egyike a Shabby Blues Band alapítóinak. Helyi arcok sorozatunkban ezúttal az újonnan alakult formáció tagjait faggattuk, terveikről és közelgő koncertjükről.

Ezernyi emlék a próbaterem falán

Honnan jött az együttes ötlete?

Fabrizio: Szerettem volna egy akusztikus zenekart csinálni, bár igazából, magam sem tudom honnan jött az ötlet. A csapattal már korábbról ismerjük egymást, hiszen többek között együtt jártunk koncertekre. Egyik nap megkérdeztem Attilától és Gidától lenne-e kedvük alakítani egy The Doors feldolgozásokat játszó bandát, s természetesen igen volt a válaszuk.

Attila: Igen, tulajdonképpen mi egy baráti társaság vagyunk. Gyakran vacsoráztunk együtt, ezeken az összejövetelen pedig sokszor kerültek elő a gitárok. Nem akkor ültünk le először együtt zenélni, mikor nekiálltunk The Doors dalokat próbálni, hiszen azelőtt amolyan jamszerűen játszottunk blues klasszikusokat és különböző improvizációkat. Fabrizio az egyik legjobb barátom, akárcsak Gida. Mikor megalakultunk kellett egy negyedik tag, s én egyből Róbertre gondoltam, akivel már játszottam együtt egy másik formációban is. Hivatalosan idén januárban született meg a The Lizard Secret.

Fabrizio Andretta és Szombathelyi Attila

Játszottatok már korábban együtt közönség előtt?

Attila: Még nem, a PopUp Undergroundban most csütörtökön lesz a legelső közös fellépésünk.

Miért pont a The Doors együttes dalaira esett a választásotok?

Fabrizio: Én világ életben imádtam a zenéjüket, gyakorlatilag ezen nőttem fel.

Gedeon „Gida” Attila a gitárnál

Gida: A The Doors egy nagyon összetett zenét játszó banda, amely még a mai napig aktuális. Világszerte vannak tribute együttesei, többek között Magyarországon is, ám arról nem tudok, hogy bárki kihagyta volna a dalokból a billentyűket. Nálunk három akusztikus gitár van és egy ütőhangszer – ez a The Lizard Secret egyik különlegessége. Kicsit olyan, mintha Jimmy Hendrix slágereit gitár nélkül játszanánk. Borzasztóan izgalmas megcsinálni a The Doors zenéjét akusztikus stílusban. A legendás együttes mindig a szívügyem volt, hiszen a születésnapom egybeesik Jim Morrisonéval.

Attila: Valóban, a The Doorsban meghatározó a billentyű. Ahogy Gida is mondta, kuriózum, hogy mi akusztikus gitárokkal játsszuk a dalaikat, ám a fontos dallamrészeket próbáljuk megtartani. Nyilván nem 11-14 perces számokat adunk elő, tehát a hosszabb slágereket úgymond „megvágjuk”, ám a jellegzetes dallamokat megtartjuk.

Nagy Róbert a csapat ütőhangszerese

Honnan jött az együttes neve?

Attila: Fabrizio volt az értelmi szerző. Morrison, avagy a gyík király – az énekes szerette használni magára ezt a jelzőt, ezért lettünk magyar fordításban „a gyík titka”. Bár, így azért hozzá kell írni a plakátokon, hogy egy feldolgozásokat játszó együttesről van szó.

Gida: Nemrég pont egy The Doors emlékzenekar koncertjén voltam Budapesten, akik az eredeti hangszer felállásban játszották a számokat. Azért is jobb, hogy a mi nevünk kicsit különlegesebb lett – nem pedig The Doors akusztik tribute band – mert így könnyebb elvonatkoztatni az eredeti hangzástól. Ez egy másfajta megközelítés, a név is ezt sugallja.

Fabrizio: Valóban, ha valaki a The Doors-ra gondol egyből a nagy színpad és a rock számok jutnak az eszébe. A mi formációnk egy kicsit nyugodtabb.

A zenekar hamarosan a nagyközönség előtt is bemutatkozik.

Miért döntöttetek az akusztikus feldolgozások mellett, az egyediségen kívül?

Attila: Szerettük volna kisebb klubokba is elvinni a The Doors-t. Az akusztikus zenében pont ez a jó, bármilyen kis helyen elfér.

Mik a jövőbeli terveitek?

Attila: Keressük a lehetőségeket. Szerencsére van egy kis segítségünk, így reméljük minél több helyre eljutunk majd.

Csak puszta kíváncsiságból: Kinek melyik a kedvenc The Doors dala?

Attila: Nehéz kérdés, talán a Riders on the Storm.

Fabrizio: Waiting for the Sun.

Gida: Nekem a When the Music's Over a kedvencem.

Róbert: Sok dalukat szeretem, de a leginkább a Love Her Madly-t.

A The Lizard Secret bemutatkozó koncertjére csütörtökön, a zalaegerszegi PopUp Undergroundban kerül sor este 9 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!