tiszteld, ápold és óvd a környezeted

2019.05.26. 15:00

Tedd próbára magad a Pálóczi Teljesítménytúrán!

Mi jut eszedbe először Zala megyéről? Az emberek kimagasló százaléka kapásból a csodálatos természeti adottságokra, a Zalai-dombságra, és azokra az erdőkre asszociál, melyek egyedi módon teszik különlegessé az ország délnyugati csücskét.

Ujvári Klaudia

A túrázók egy csoportja

Fotó: PTT

A tavaszi szezon a kirándulások, túrák időszaka, számos programhoz kapcsolódhatunk megismerve Zala megye fantasztikus természeti adottságait. Ezeknek a mindennapjaiba Németh Zsófia, a Pálóczi Teljesítménytúra egyik szervezője enged bepillantást.

- Miért éppen Pálóczi?

- A költő, író, hagyománygyűjtő Pálóczi Horváth Ádám nevét viseli a csoportosulás, aki a Petrikeresztúron való tartózkodása idején lényegesen sokat tett a településért. Többek között a keszthelyi Helikon mintájára megalakította és összefogta a főként nőírókból álló „Göcseji Helikon”-t.

A rajt előtti pillanatok
Fotó: PTT

- Mekkora időszakot ölel fel a túra eddigi története?

- A múltja nem túl régi, először két évvel ezelőtt, 2017 őszén került megrendezésre, a Göcsej lombos erdeivel körülölelt Petrikeresztúron. Akkor kereken 200 fő indult útnak, gyerekek és felnőttek egyaránt. Ez a szám tavaly 315 főre növekedett.

- Mitől merőben más, mint a többi normál túra?

- Az útvonalaink eléggé változatosak, a résztvevők 10, 20, 30 és 40 km-es távon indulhatnak. Az egyes túraútvonalak a következő településeket érintik: Iborfia, Barlahida, Kustánszeg, Vörösszeg (Becsvölgye), Pálfiszeg és Gombosszeg. A szervező település, rajt és cél helyszíne pedig Petrikeresztúr. Egyes részeken betekintést nyerhetünk a göcseji ember hétköznapjaiba. Építészeti jellegzetességeken túl, a természet alkotta látványosságokat is felfedezhetünk. Ennek ékes példája a salomfai erdőben található, 500 évesre becsült, „Rákóczi-tölgy” névre hallgató kocsányos tölgy. Az állatvilágot kedvelők kis szerencsével számos állatfajjal találkozhatnak. Akár az Ormándlak határában található, hódok által épített gátat/hódvárat.

Az 500 évesre becsült Rákóczi-tölgy
Fotó: PTT

- A helyi értékek megismertetése prioritást élvez?

- Szervezők célja a természetvédelemre való figyelemfelkeltés, a helyi értékek bemutatása, valamint a mozgásra, mint életformára való ösztönzés. A csapatunk oszlopos tagjai az élet különböző területeiről érkeztek: van köztünk pedagógus, tervezőmérnök és gyógytornász. Hivatásunk ugyan nem azonos, de közös bennük: szeretnénk minél több embernek megtanítani, hogy a környezetet tisztelni, ápolni és óvni kell mind a mai kor embere, mind a jövő nemzedéke számára. Testünk nevelése is kiemelt fontossággal bír, a mindennapi séta számos pozitív hatással van szervezetünkre, s a természetben való barangolás a léleknek/pszichének is felüdülést jelent.

A túrázók egy csoportja
Fotó: PTT

- Mi is az a teljesítménytúra?

- A résztvevők érkezéskor a rajtként kijelölt helyen egy térképpel és a választott útvonallal ellátott „igazolófüzetet” kapnak, melyet az egész túra során maguknál kell tartani, azt a térképen feltüntetett pecsételőhelyeken érvényesíteni. Az adott távnak megfelelően több pecsételőhely és frissítő állomáson is keresztülhalad a túrázó, utóbbin zsíros és vajas kenyérrel, valamint meleg teával és ivóvízzel várják helyi önkénteseink a megfáradt túrázókat. A célban, a választott távot sikeresen teljesítők (a szintidejükkel és a megtett kilométerrel ellátott) oklevelet, valamint a megtett távnak megfelelő kitűzőt kapnak ajándékba. A nap zárásaként túrázóinkat megvendégelünk a helyszínen készített meleg étellel.

A túrázókat megkérik, hogy jelöljék meg a térképükön, hogy honnan érkeztek
Fotó: PTT

- Szervezőként mit emelnél ki, mint legnagyobb pozitívum?

- A számtalan önzetlen segítséget. Mind a helyi lakosság aktív tagjaitól, mind a túratársainktól. Valaki a tanácsaival, valaki pedig a jelenlétével támogatta eseményünket. Külön kiemelném azokat a pedagógusokat, akik iskolás csoportjaik élén haladtak végig a kijelölt útvonalak egyikén.

Túrázzon Zalában! A korábbi cikkünkben a friss túratérképről olvashat ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!