Zöldségek minden mennyiségben

2019.04.07. 07:00

Biokertész: Irány a veteményeskert!

A meteorológiai előrejelzés szerint kicsi a valószínűsége, hogy az idén sárban cuppogva kell veteményeznünk.

Fincza Zsuzsa

A sárgarépalégy ki nem állhatja a hagyma szagát, a hagymalégy irtózik a sárgarépa illatától Fotó: A szerző

No, de örüljünk annak, amink van, élesítsük be a locsolórendszert, s ha kell, öntözzük be a vetőbarázdát, hogy elegendő nedvesség álljon rendelkezésére a magoknak a csírázáshoz. A legegyszerűbb, ha kivárjuk a vetéshez a legideálisabb időpontot – a túl korán elvetett mag amúgy is csak rostokol a földben, ha ki is csírázik, nem lesz életerős. A szakemberek a legideálisabb időpontnak azt tartják, ha a talaj hőmérséklete már meghaladja a 10–12 Celsius-fokot. Ahogy jártomban-keltemben láttam, a kiskertek zömében már kész ágyások jelzik, hogy a gazda eddig sem tétlenkedett.

A sárgarépalégy ki nem állhatja a hagyma szagát, a hagymalégy
irtózik a sárgarépa illatától Fotó: A szerző

Valószínűleg a kifejtőborsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a vöröshagyma és a lóbab már a startvonalon toporog vagy már el is indult a kikelő versenyen. Április elején már vethetjük a piros és a zöld levelű nyári fejes salátát, a jégsalátát, a metélő-, és a kötözősalátát, a hónapos-, és a jégcsapretket, a spenótot, a mángoldot, a cukorborsót, céklát és akár a feketegyökeret is. Földbe kerülhet a fűszernövények többsége is. Mifelénk a legnépszerűbb egyévesek közé tartozik a zsázsa, a turbolya, a kapor, a borrágó, a bormustár és a porcsin.

A kétnyáriak – kömény, kanálfű, téli porcsin magvait is újra el lehet ültetni. Több melegre van viszont szüksége a bazsalikomnak, a majoránnának – ezek inkább ablakpárkányon cseperedjenek. A korábban nevelt fűszernövények kiköltöztetésére is az április a legmegfelelőbb hónap – ültessünk a fűszernövénykertünkbe citromfüvet, tárkonyt, metélőhagymát, lestyánt, borsmentát, kakukkfüvet, izsópot. A babbal, a kabakosokkal várjuk meg Márk napját, a fagyérzékeny palántákat: paprikákat, paradicsomot, padlizsánt pedig majd csak Bonifácék névnapi bulija után ültessük ki. Zalában is nő a biomódon kertészkedők tábora, ők az egymásra jó hatással lévő növényszomszédságot és természetes testőrséget részesítik előnyben. A fűszernövényeink megvédik a szomszédokat a kártevőktől. Így például a metélőzeller a földibolhát és a hernyókat tartja távol a káposztától, a zsálya, a kakukkfű, a borsmenta erős illatával irritálják a káposztalepke orrát, a csombor távol tartja a babtól, a céklától a feketetetveket. A veteményesben és a gyümölcskertben is ott a helye a körömvirágnak és a büdöskének – a gyökerükkel kiválasztott fitoncidokkal harcba bocsátkoznak a fonalférgekkel és zöldségeink gyökerére vetekedő egyéb föld alatti rovarharamiával, szépséges virágaikkal pedig a kertbe vonzzák a hasznos rovarokat, és egyúttal növekedésre serkentik a kert többi lakóját.

A zöldségek is különböző hatással vannak egymásra. A vegyes növénykultúrában a legjobban bevált páros a sárgarépa és a vöröshagyma, amit viszont soha nem szabad egymás mellé ültetni, az a krumpli, a paradicsom és a padlizsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!