Gasztro

2018.12.30. 17:00

Krumpliprósza, a zalai street food sikere a fővárosban

Eredeti zalaegerszegi receptúra alapján készített krumpliprósza a fővárosi Szent István-bazilikánál megrendezett ünnepi vásár gasztronómiai kínálatának egyik új sztárja.

Varga Lívia

László Roland és Balaicz Zoltán (jobbra). A polgármester is felkereste a zalaegerszegi finomságot kínáló pavilont, ahol kóstolt is

A népi étel sztrítfúdosított változata hagyományos tejfölös-sajtos feltéttel éppolyan népszerű, mint szilvapálinkás pácban érlelt füstölt lazaccal tálalva.

Hungarian potato roundel – zalaegerszegi krumpliprósza, hirdeti hatalmas felirat a bazilika előtt álló hangulatos pavilonban, ahol az elmúlt hetekben nagyüzemben, vaslapon, tizenkettesével sült a zalai specialitás számos külföldi és hazánkfia örömére. A „sütödét” ez idő alatt sok zalaegerszegi is meglátogatta, s tesztelte az ízeket a népszerű gasztroblogger, műsorvezető, Fördős Zé is.

László Roland és Balaicz Zoltán (jobbra). A polgármester is felkereste
a zalaegerszegi finomságot kínáló pavilont, ahol kóstolt is

– Korábban sült gesztenyét és rétest árultunk, tavaly jött a lehetőség, hogy az ünnepi vásár egyik mellékutcájában zalaegerszegi krumpliprószát és lángost kínáljunk – bocsátja előre László Roland, aki több vendéglátóegységet is működtet a fővárosban. Ezek közt a mexikói irányultságú éppúgy megtalálható, mint a hagyományos magyar konyha fogásait felvonultató. A prószával pedig a családi gyökerekhez tért vissza. – Körbenézve azt láttam, mindenki kürtőskalácsot és tócsnit árul, én meg azt gondoltam, megmutatom a kilátogatóknak, milyen jó a zalai krumpliprósza. Nagyjából ismertem a receptet, és otthon, „érzésre” el is tudtam készíteni, de a pontos arányok miatt azért felhívtam édesanyámat. Az adventi vásárban az ő receptje alapján sütjük a prószát, vagyis apróra lereszeljük a burgonyát, lisztet teszünk hozzá, és bár hagyományosan aludttejjel, nagyüzemben kefirrel készítjük. Nincs benne tojás, mint a tócsniban, a tésztát az apróra reszelt burgonya fogja össze – meséli, s beszélgetés közben a zalaegerszegi kötődésre is fény derül.

A Szent István téren felállított hangulatos stand

László Roland a zalai megyeszékhelyen született és élt 20 éves koráig, majd Nagykanizsára, az ezredforduló előtt pedig Budapestre költözött, de rokonai, ismerősei révén ma is aktív a zalai kapocs. Egyértelmű volt tehát, hogy szülővárosa lesz a közkedvelt étek névadója.

Felidézi: gyerekkorában édesanyja gyakran készített krumpliprószát, s arra is emlékszik, hogy nagyapja nem serpenyőben, hanem tepsiben sütötte azt. Az a változat, teszi hozzá, kicsit vastagabb volt.

Hagymával, tejföllel, szalonnával, sajttal kínálják

– Régen volt, hogy szilva­lekvárt tettek bele, és tejföllel locsolták, úgy sütötték készre a sütőben. Majd felvágták, eltették és akár egy hétig is eszegették. Állandóan jelen volt a hétköznapokban, fogyasztották tepertővel, lila hagymával, de leginkább azért tejföllel – sorolja László Roland, aki csapatával, mint mondja, sztrítfúdosította az ételt, amely helyben, frissen készül a vásárban. – Nem olajban sütjük, sertészsírt használunk, s tejfölt, lila hagymát, szalonnát kínálunk hozzá. Az én személyes kedvencem ez utóbbi kombináció, de sokan szeretik a tejfölös-sajtos változatot némi pirospaprikával megszórva, és népszerű juhtúróval, baconnal tálalva is.

Helyben füstölik a pálinkás pácban érlelt lazacot

A pavilon másik felében szilvapálinkás pácban érlelt lazacot füstölnek, ami szintén lehet prószafeltét. S van még lángos is, ami az utóbbi időben tipikus magyar street food étellé lépett elő, és a népszerűségi listán azért még a prósza előtt van. A lángost mindenki ismeri, az angolok például kifejezetten szeretik, említi meg László Roland.

– Mivel január 1-jén még nyitva lesz a vásár, gondolkodom azon, hogy a prószát lencsével kombinálom, jövőre pedig lehet, hogy megpróbáljuk vadpörkölttel ízesíteni – sorolja ötleteit Roland.

Meséli: a jó krumpliprószának hamar híre ment. Régi ismerősök hívták a stand holléte felől érdeklődve, mondván: szívesen ennének egy kiadós adagot a zalai finomságból, ami egyébként Rolandék átiratában ősszel, a budai Várban tartott borfesztiválon debütált, sikerrel.

A bazilika előtti standot Balaicz Zoltán polgármester is meglátogatta, sőt evett is a városáról elnevezett prószából, s gratulált a zalai megyeszékhely imázsának további erősítéséhez, örömét fejezve ki amiatt, hogy „nemcsak a rendezvény sajtófőnöke és az egyik legfinomabb ételeket és italokat árusító stand üzletvezetője zalaegerszegi, hanem az egyik legnépszerűbb, legjobban fogyó finomság is”.

Ez pedig nem kis dolog, hiszen az Advent Bazilika Európa egyik legszebb adventi vására, melynek népszerűsége évről évre nő, az ünnepi időszakban csaknem félmillió, a világ minden tájáról érkező látogatót csábít a Szent István térre. Igazi meseváros ez, ami egy brüsszeli székhelyű független utazási portál, a European Best Destinations népszerűségi listáján a második helyen végzett idén a magyar és a külföldi vendégek szavazatai alapján. 75 induló közül lett a kontinens második legszebbje, maga mögé utasítva a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi és nürnbergi vásárt. Az első helyen Tallinn hasonló rendezvénye végzett. Idén 106 országból több mint 208 ezren szavaztak, a nyolcadik alkalommal megrendezett Advent Bazilikára több mint 26 ezer voks érkezett, 10 ezerrel több, mint tavaly, amikor a negyedik helyen zárta a megmérettetést. Kiváló alkalmat kínál tehát tágabb és szűkebb hazánk sokoldalú bemutatására.

Az ünnepi programok, a változatos gasztronómiai kínálatot és egyedi kézműves termékeket felvonultató csaknem 160 kiállító január 1-jéig várja a látogatókat, addig sül a vaslapon a jó zalaegerszegi krumpliprósza is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!