Hatvan fölött kistányérból

2018.10.08. 17:00

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a lenti gyalogló nyugdíjasoknál

Hatvanéves kor fölött már mindenki csak kistányért tartson otthon – mondta Monspart Sarolta, sokszoros tájfutó világbajnok, aki nemrég a helyi Civil Nyugdíjas Klub rendezvényén tartott előadást.

Keszey Ágnes

Monspart Sarolta

Három órán belül futotta le a maratoni távot

A helyi idősklub tagjai 3 kilométeres gyalogtúrára indultak az elmúlt héten, a napos, őszi időben tettek az egészségükért. Erre biztatta őket a túra előtti előadása során Monspart Sarolta is, kinek nevéhez az Országos Gyalogló Idősklub mozgalom megalapítása kötődik. Ő volt az első nő Európában, aki 3 órán belül futotta le a maratoni távot.

Az őszi verőfényben együtt indultak, az idő a jó hangulatban gyorsan telt, fogyott a táv Fotók: A szerző

– Nagyon nehéz az időseket motiválni, főleg, ha már hosszú ideje nem mozogtak, mondjuk utoljára az érettségi előtt testnevelésórán – mondta Monspart Sarolta. – Próbálom mindig elmondani, hogy a mozgás fontos az unokák miatt, de magunk miatt is, a jó közérzetért. Nem azt mondom, hogy fussanak maratont, de gyalogoljanak. A tankönyv szerint naponta fél órát kellene gyalogolni legalább, de ha valaki 30-40 évig nem tette, s pluszkilókat szedett föl, akkor nagyon nehéz elkezdeni. De ha létrejön a gyalogló közösség, és klub keretében, csapatban történik mindez, akkor az idő is gyorsabban telik. Bizonyított, testileg és lelkileg is jobb a közérzet, fizikálisan többet bírunk, nő a kreativitás, javul az alkalmazkodóképesség. Ez a fél óra lehet először hetente egy, lehet lassabban, gyorsabban, de ne csak annyit, hogy elmegyünk bevásárolni, vagy a temetőbe viszünk virágot. Fontos, hogy legyen karmester, egy lelkes ember, aki szervezi ezeket a programokat.

Majdnem 100 gyalogló klub van Magyarországon

A gyalogló klub mozgalom fejlődik, a lenti idősebbek is idén tavasszal csatlakoztak.

– Közel 100 gyalogló klub van az országban, de többet szeretnénk. Jó, ha az unokával el bírunk menni kirándulni. Ez csak úgy lehetséges, ha a nagyszülők jó kondiban vannak és a nagymama nem etette még halálra a nagypapát csupa szeretetből – tette hozzá, majd a táplálkozásról is beszélt.

Monspart Sarolta

– 60 év fölött kistányérból eszünk, 70 fölött jön a teáscsésze alja. Én 74 éves vagyok, nagyon nehéz ilyen keveset enni, de úgy gondolom 75 évig ezt meg lehet szedni púposan, de utána rá kell állni a púpozás nélkülire, mert 80 fölött csak mokkáscsészealjból lehetne ennünk. Ez jelképes, de az idősödő szervezetnek egyre kevesebb táplálékra van szüksége. Hozzá lehet szokni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!