Országos pizzatérkép

2018.09.11. 14:00

A zalaiak a magyaros feltétet kedvelik a vékony tésztán

Az egyik internetes étterem kiadta az ország pizzatérképét. Ebből kiderül, hogy megyénként milyen feltéteket kedvelnek a magyarok. Zalában például a magyaros ízvilágért rajonganak.

Benedek Bálint

Tálos Krisztián kanizsai szakács szerint a zalaiak kedvence, a magyaros pizza egy valóságos energiabomba Fotók: Szakony Attila

A nyáron készült felmérésből kiderült: a népszerű olasz tésztaételt nem a rá jellemző itáliai ízekkel, sokkal inkább a tartalmas feltétekkel kedvelik a megyében. Tálos Krisztián kanizsai szakács szerint a magyarok, így a zalai­ak is szeretik a hasukat, ha jól akarnak lakni, akkor általában az élesztős kelt tésztát választják, ami eltelít. Egy magyaros pizza valóságos energiabomba, hiszen kolbásszal, szalonnával, sonkával, szalámival, hagymával és paradicsommal készül. Sőt vannak olyan receptek, ahol még egy tükörtojást is sütnek a tetejére és csípős paprikával tálalják.

A nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma néni a magyarok pizzájára, a lángosra
esküszik

– Négy-öt feltétnél többet nem érdemes ráhalmozni a klasszikus vékony tésztára, hiszen elveszik az ízélmény – mondta Tálos Krisztián, aki évekig a briteknél is dolgozott. – Az olaszos stílust megőrizve minimális élesztőt használunk a tésztához, így az is könnyebben emészthető. Külföldön, főleg Angliában nincs éppen nagy divatja a pizza fogyasztásának, illetve találkoztam meredek receptekkel. Az egyik ilyen, amikor a fagyasztott, félkész pizzát felengedés után alaposan megúsztatják a sörtésztában, majd ugyanazzal a lendülettel kisütik forró olajban. Az a verzió a jól edzett gyomrot is megviselné.

Tálos Krisztián kanizsai szakács szerint a zalaiak kedvence, a magyaros
pizza egy valóságos energiabomba Fotók: Szakony Attila

Tálos Krisztián szerint a pizzafogyasztás forradalma elkezdődött, jó irányba halad, sőt egyre több helyen odafigyelnek arra, hogy mi kerül a tányérra. A minőségi alapanyagok használata lényeges, ám ha minden egyes feltétnek kézműves terméket használnának, azt egyetlen pénztárca sem bírná el.

A magyarok pizzájáról, a lángosról még nem készült felmérés. Zalában is rajonganak a fokhagymás, tejfölös és sajtos finomságért. A nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma néni nemcsak a dödöllét, hanem a lángost is évtizedek óta készíti. Pontosan tudja, hogy a fiatalok rajonganak az olasz tésztáért, de ő inkább marad a hagyományoknál. Szerinte a laktató finomság elkészítésének a folyamata minden háziasszony fejében megvan, csak ügyelni kell az arányokra, s némi krea­tivitással ezt is vonzóvá lehet tenni.BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!