Meghosszabbítható az élettartama

2018.09.09. 07:00

Ne várjuk meg, míg robban a telefon

A helytelen használat miatt néhány hónap alatt tönkremehetnek, sőt fel is robbanhatnak a méregdrága okostelefonok. Ha viszont betartjuk egy szakértő tanácsait, jelentősen meghosszabbíthatjuk a kütyük élettartamát.

Benedek Bálint

Az okostelefonok akkumulátora a helytelen használattól gyakran felpúposodhat. Sári Gábor szakértő szerint ezt a jelenséget elkerülendő érdemes néhány alapvető szabályt betartani Fotó: Szakony A./Zalai Hírlap

Manapság okostelefon nélkül már ki sem lépünk az utcára, hajlamosak vagyunk naphosszat nyomogatni. Elektronikuslevél-forgalmunk ellenőrzése mellett gyakran készítünk fényképeket, vagy csak a közösségi oldalakon „lógunk”. Az extra megterhelést, valamint a helytelen használatot a telefonok nem mindig bírják ki, s mint azt Sári Gábor mobiltelefon-specialista elárulta: a lítiumionos akkumulátorokban elindul egy elektrokémiai folyamat, amely ahhoz vezethet, hogy először csak gyakran kikapcsol a telefon, ké­sőbb látható jelként felpúposodik az akksi, rosszabb esetben fel is robbanhat.

Az okostelefonok akkumulátora a helytelen használattól gyakran felpúposodhat. Sári Gábor szakértő szerint ezt a jelenséget elkerülendő érdemes néhány alapvető szabályt betartani Fotó: Szakony A./Zalai Hírlap

 

– Nem kell eddig a pontig eljutni, érdemes helyesen tölteni, ugyanis ezzel meghosszabbítható a készülék élettartama – folytatta a szakember. – A hazai mobiltelefonozás hajnalán még másfajta akkumulátorokat készítettek, azokat valóban érdemes volt „kisütni”. Azonban a technológia állandó fejlődésével, a mai körülmények között erre a megoldásra már nincs szükség, sőt inkább ártalmas. A lényeg, hogy maximum 85 százalékra kell feltölteni, és 20 százalékos szinten már illik csatlakoztatni a töltőre, ha ezt betartjuk, akár egy plusz­évet is nyerhetünk. Ugyanakkor kímélhetjük a telefonunkat azzal, hogy az extrém hőmérséklettől megóvjuk, például nyáron nem hagyjuk bent a felforrósodott autóban. Gyakran előforduló probléma a rossz, a készülékkel nem kompatibilis áramerősségű töltő használata, s bár passzol a csatlakozó, de az akkumulátort alaposan roncsolhatja.

Sári Gábor hozzátette: ezek a lítiumionos rendszerek akkor működnek a legjobban, ha akár napjában többször rátöltünk. A folyamatos használattól gyakran veszít a töltöttségéből a mobiltelefon, de ez a módszer kifejezetten előnyös a készülék élettartamának meghosszabbításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!