Szigetelés

2018.09.02. 09:00

A hőszigetelő anyagot körültekintően válasszuk meg!

Még tart a nyári idő, de aki előrelátó, már arra is gondol, hogyan tudná ennek a jó melegnek egy részét elraktározni télire. Természetesen elsősorban azokról van szó, akiknél küszöbönáll a családi ház, vagy más épületük hőszigetelése.

Hajdu Péter

Kozma Zsuzsa a korszerű szigetelőanyagot mutatja, mellette a beépítését illusztráló makett Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

E terület szakértőjét, Kozma Zsuzsát kérdeztük, mi lehet az új, praktikus és legkorszerűbb megoldás.

- Új házak tervezésekor és a régi épületek tetőfelújításakor fontos kérdés a jó hőszigetelés, és a megbízható tetőfedés. A jelenleg érvényben lévő hőszigetelési előírás a tetőben (U=0,17W/m2K), amelyet legegyszerűbben a korszerű, és kétszer hatékony kemény PUR-PIR táblákkal érhetjük el. Ez a jelenleg legkorszerűbb szigetelő anyag már 12-14 cm-es vastagsággal is biztosítja ezt az értéket, és a szokásos módon beépíthető a 15 cm magas szarufák közé. A hagyományos szálas, kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelésből körülbelül 30 centiméter vastagság kellene az elvárható tetőszigeteléshez, de ez már csak segédszerkezettel, vagy dupla fedélszékkel valósítható meg, ami jelentősen megnöveli az épületfa és a kivitelezés költségeit. Tehát érdemes számolni, hogy melyik anyagot válasszuk a hőszigeteléshez – válaszolja a szakértő.

Mint hozzátette, további előnye a kétszeres szigetelésen kívül PUR-PIR szigetelőanyagnak, hogy a párára nem érzékeny, tehát szigetelőképességét megőrzi, egészségre nem ártalmas, és az is fontos tulajdonsága, hogy a rovarok, a rágcsálók nem „szeretik”, tehát nem kell a kártételüktől, a rágástól tartani. Ezenkívül nagyon könnyű, könnyen vágható és beépíthető, az ügyesebbek akár saját kivitelezéssel is próbálkozhatnak. Ezekkel a kemény táblákkal hőhídmentes tetőt is ki lehet építeni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2020-tól az épületenergetikai előírás tovább szigorodik, passzívház szintű előírás lesz érvényben minden új építésű háznál (U=0,1 W/m2K). De célszerű lesz követni ezt az értéket a régi épületek tetőfelújításánál is.

Kozma Zsuzsa a korszerű szigetelőanyagot mutatja, mellette a beépítését
illusztráló makett Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Összehasonlításképpen ez azt jelenti, hogy 24 centiméter kell ugyanakkora felületre a PUR-PIR táblákból, és 40 centiméter a tömör kőzetgyapotból. És ez már jó biztosíték arra, hogy a meleg ne szökjön el télen a tetőn át. A tető fedésére pedig jól használhatók az ugyancsak korszerű, időtálló, gyorsan beépíthető és könnyű, tetszetős acél cserepes lemezek, melyeknek együttes súlya körülbelül 6 kg/m2, így a régi és új tetők szerkezetét tömegükkel minimálisan terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!