Miért zsibbad a láb?

2018.08.13. 10:00

Speciális gerinctorna a nyaki fájdalom, a fülzúgás ellen Kanizsán

Az NMPT – Natural Movement Pattern Training lényege, hogy az ülőmunkát végzők életét megkönnyítse.

Benedek Bálint

Elsősorban nyújtásokra kell gondolni, a test feszültségeit oldják fel

Fotó: Szakony Attila / ZH

Azokon segít, akik keveset mozognak, sok időt töltenek ülve, esetleg a mobiltelefont nyomkodják, hivatásos sofőrök vagy éppen naphosszat a számítógép előtt dolgoznak. Megváltozott az életmódunk és a mozgásunk minősége is. Az ülő életmódból adódóan egyre többünknek fáj a dereka, nyaka, háta vagy térde. Még ha rendszeresen mozgunk, sportolunk is, sajnos akkor is a rossz mozgásminta rögzül.

– Megrövidülnek bizonyos izmok, kialakul a rossz testtartás, emiatt a gerinc deformálódik, a porckorong veszít a nedvességtartalmából

– fogalmazott Johanidesz Gábor instruktor. – Ezek mind különféle gerincproblémákhoz vezethetnek. Jellemző deréktáji fájdalom, lábzsibbadás, érzéskiesés. A felső testrészen nyakfájdalom, fülzúgás és szédülés is felléphet. A gyakorlatok arra szolgálnak, hogy a megrövidült lágy részeket nyújtsák illetve a szükséges izmokat megerősítsék, ezáltal visszanyerhető a normális testtartás, és mozgásminta.

Elsősorban nyújtásokra kell gondolni, a test feszültségeit oldják fel
Fotó: Szakony Attila / ZH

A természetes mozgásminta tréning a gerincsérv és a degeneratív mozgásszervi betegségek legújabb tudományos kutatásokon alapuló prevenciós mozgásprogramja, melynek kidolgozója Bene Máté gyógytornász, porckorongsérv specialista és fi zioterapeuta. Ez nem pusztán gerinctorna, vagy szokványos edzés, ez a jelenünk és a jövőnk új preventív szemléletű mozgásrendszere, melyet kellő gyakorlás után hatékonyan lehet alkalmazni bármilyen sporttevékenység során is. Ráadásul a legkisebbeknek, gyerekeknek is hasznos, hiszen az iskolapadban ülve sem mindig a helyes testtartást veszik fel, ráadásul a számítógép-használat tovább ront a helyzeten. Ezekkel a gyakorlatokkal fi atalkorban megelőzhetők a gerincproblémák. – A modulokat úgy állították össze, hogy lehetetlenné teszik a hibás mintákért felelős feltétlen refl exek működését, így rákényszerítik az ideg-izom rendszert, hogy újra tanulja a helyes mintákat – mondta Johanidesz Gábor. – Elsősorban nyújtásokra kell gondolni, a test feszültségeit oldjuk fel. A rendszer a test belsejéből eredő túlterheléseket oldja meg és programozza át, melyek a degeneratív folyamatok jó részét okozzák. Persze ez a munka csak akkor hatékony, ha a test ízületei, lágy részei képesek felvenni az ideális helyzeteket. Ennek érdekében statikus erősítő sorozatot is tartalmaz a rendszer.

Johanidesz Gábor Kerék Kármen gerincén mutatja a tartást
Fotó: Szakony Attila / ZH

A kanizsai foglalkozásokon eddig főleg olyanokkal találkozott Gábor, akiknek már vannak komoly panaszaik, sokan már átestek gerincműtéten is. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, a rendszeresen végzett gyakorlatok hatékonyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!