Rúdtánc

2018.07.01. 15:00

A művészi rúdtánc hazai képviselője – A nemespátrói Holoda Péter külföldön is sikerre vitte

Holoda Péter rúdtáncos és balettművész koreográfiáival nemcsak a hazai, hanem a külföldi színpadokon is rendre sikert arat. A népszerű internetes közösségi oldalon a művészi gyakorlatait bemutató videókat több millióan kedvelik.

Benedek Bálint

Holoda Péter rendkívül összetett, kidolgozott művészi gyakorlatokkal nyűgözte le a szakmát is Fotó: The pole

A kivételes tehetséggel rendelkező 28 éves férfit néhány éve bemutattuk az olvasóinknak. Emlékeztetőül: a nemespátrói származású Holoda Péter Nagykanizsán a Vécsey-iskola befejezése után egy hirtelen ötlettől vezérelve felvételizett a pécsi művészeti szakközépiskolába. Az első félév minden fiatal számára fordulópont, hiszen ekkor dől el, hogy folytathatja-e a pályát. Édesanyjának azt mondták: fia a táncra született. Péter valósággal lubickolt a tanulmányaiban, amely során a mozgás szinte minden elemével barátságot kötött. Tanult balettet, néptáncot, modern táncokat és színészetet is. A komplex képzés végén színházi táncos szakmával gazdagodott. Őt viszont sokkal jobban érdekelte az önkifejezés. Ekkor, 19 évesen került a fővárosi Frenák Pál társulatába.

A férfi úgy érezte, sokat tanult a közösségtől, s velük bejárhatta Európát, de felléphetett Amerikában, Kubában, valamint Kanadában is. Mindenütt értették és szerették az előadásokat, ő mégis új kihívásokat keresve kipróbálta a rúdtánc művészeti ágát. Ebben is mindig a tökéletességre törekedett, több elit magyar bajnoki cím birtokosa, folyamatosan fejleszti a tudását. És közben a tágabb szakma s az internet közössége is megkedvelte kifejező mozdulatsorait.

Holoda Péter rendkívül összetett, kidolgozott művészi gyakorlatokkal nyűgözte le a szakmát is Fotó: The pole

Olyannyira, hogy már a fővárosi vizes világbajnokság záró eseményére egy komplett rudas koreográfiát állított össze. A Csodaszarvas legendájának gyakorlatsorához illeszkedett a Péter által összeállított mozgás, amelynek különlegessége az volt, hogy a többi táncossal harmóniában kellett mozogni a rúdon.

Ezután újabb nagy feladat következett a rúdtáncos számára, hiszen a Magyar Nemzeti Balett és Frenák Pál közös kortárs produkciójában Bartók Béla A fából faragott királyfi című izgalmas táncjátékban kapott remek szerepet. A témát absztrakt módon közelítették meg egy egészen különleges térrendszerben és sajátos, organikus mozgásformával.

- Néhány rúdra készített, egyedi gyakorlatomat feltöltöttem a Facebook-oldalamra, amellyel igyekeztem inspirációt adni a követőimnek – folytatta a táncos. – Eléggé meglepett, hogy az első videómat 15 millióan kedvelték, rengetegen megosztották. Ráadásul külföldre valósággal berobbant, majd a magyar internetes hírportáloknak is feltűntem.

A népszerűségét látva a világhírű Art on Ice produkció is megkereste. Az egyedülálló zenés és jeges show több állomásán, többek közt Svájcban Péternek központi szerepet szántak. A Schindler listája című mozifilm zenéjére sok, kifejezetten nehéz gyakorlattal tűzdelt koreográfiát állított össze, amely ezúttal is finom, művészi elemekkel került közel a közönség szívéhez.

- Az egyedi mozgásformáim harmonikus összeállításához négy évre volt szükségem, a sport helyett szerettem volna művészi magasságokba helyezni – mesélte a férfi.

- Amikor elkészül egy-egy gyakorlatsor, kifejezetten jól-esik, ha azzal érzelmeket válthatok ki az emberekből. A férfi rúdtáncnak e speciális ágában nem voltak korábban magyar elődeim, ezért igyekeztem a balett és a kortárs tánc finom elemeivel színesíteni a műsoromat. Rendszeresen gyakorlok manapság is egyedül, a tükör előtt. Általában klasszikus zenét hallgatva milliméterenként tökéletesítem a mozdulatokat, hogy a test, a szépség és a művészi hatás a lehető legtökéletesebben működjön.

Péter saját budapesti stúdiójában sokat foglalkozik a tanítással is. Szeretné minél több embernek átadni a tudását, főleg olyanoknak, akik nyitottak a rúdtánc művészi oldalára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!