Nagykanizsai körképünk

2018.05.07. 19:59

A középszintű magyar érettségi megoldása átfogó tudást igényelt

József Attila ma már kevésbé ismert, mozgalmi költeménye mellett Tündér Ilona szerelmi életét taglaló felnőttmese is szerepelt az idei, középszintű magyar érettségi feladatai közt.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Máskor zsongó méhkashoz hasonlítanak a középiskolák, addig hétfőn, a magyar írásbeli idején, néma csend uralkodott mindenütt. A kanizsai Thúry Szakképző Iskola sem volt kivétel ez alól.

Richterné László Erzsébet igazgató jelezte: magyarból 58 tanulójuk tett középszintű vizsgát magyarból, emelt szinten a tantárgyból egy diákjuk sem érettségizett.

A fiataloknak két részből álló feladatlapot kellett megoldaniuk. Ezt Baranyai Magdolna, az intézmény magyar nyelv és irodalom szakos tanára mondta a vizsga után.

Szövegértés és szövegalkotás

– A magyar középszintű érettségi első részében szövegértési feladatsorral és rövid szövegalkotási feladattal kellett megbirkózniuk. Az írás a barátságkutatásról szólt, ehhez kapcsolódóan tettek fel nekik kérdéseket. Ezután az érvelés vagy a hértköznapi műfajú szöveg megírása közt választhattak. Utóbbi egy levél megfogalmazása volt, önkormányzati képviselőnek, fejlesztési javaslatokról. Előbbi érvelést igényelt, nemzetközi ünnepekről, köztük a nőnapról, Halloweenről – összegezte Bararanyai Magdolna.

A pedagógus kiemelte: a feladatlap második része okozhatott nehézséget. Balázs Béla költő, publicista Tündér Ilona meséjének elemzése, vagy József Attila és Szabó Lőrinc verseinek összevetése közt választhattak.

– Talán a meseelemzés lehetett némileg a tartalma miatt szokatlan – így a pedagógus. – Összességében, az írásbeli érettségi megoldható volt, de a feladatok alapos, átfogó tudást igényeltek.

– Nem volt vészes, boldogultunk – nyugtázta a tanár véleményét egy hölgykoszorú,.akik az érettségi után a pihenőben lazítottak.

– Korábban sosem írtam hivatalos levelet, most megpróbáltam – mesélte az egyik diák, Bogdán Klára. – Megírtam egy képviselőnek, milyen tanácsaim lennének az épületfejlesztésről.

– Időnk bőven volt, de a 400 szóból álló szövegelemzés sokat elvitt – ezt már egy másik tanuló, Gelencsér Virág mondta. – Maradtam a verselemzésnél, a mesével nem próbálkoztam. A keddi matek biztos nehezebb lesz...

JÚNIUS VÉGÉIG TART A VIZSGAIDŐSZAK

Az érettségi lebonyolításáért, koordinálásáért felelős megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint huszonhét zalai középiskolában idén 2757 diák tesz érettségi vizsgát. Az írásbeli vizsgák hivatalosan május 4-28 között zajlanak. A legtöbben már a hét folyamán túllesznek az írásbelin. Az idei érettségin középszinten közel 9000 vizsgára kerül sor, emelt szinten pedig ezerre. Ez esetben legtöbben angol nyelvből, történelemből, biológiából és kémiából maturálnak. Számukra a szóbeli megmérettetés június 7-től 14-ig lesz, míg középszinten június18-29 közt rendezik a vizsgákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!