Szúnyoghelyzet Zalában-olvasóink írták

2018.04.26. 09:49

Csütörtökön elkezdik a légi kémiai szúnyogirtást a Balatonnál

Olvasóinkat kérdeztük arról, hogy településükön is elszaporodtak-e a szúnyogok. A szúnyogpopuláció kémiai irtása csütörtökön kezdődik.

zaol.hu

Olvasóink egész Zala megyéből jelezték, hogy megszaporodtak a szúnyogok, és szinte elviselhetetlen a szabadban tartózkodni.

Idén a szúnyoglárvák fejlődésének különösen kedvező időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hétfőn megkezdte az országos szúnyoggyérítési programját, azonban a Balatonnál sürgető helyzet miatt a BSZ nem várta meg, hogy sorra kerüljön a térség, hanem maga rendelt el egy kémiai szúnyogirtást – tudtuk meg az MTI-től.

A Balaton körüli tenyészőhelyeket a sokéves átlagot meghaladó mértékben borítja víz. A melegben gyors fejlődésnek indultak a lárvák, ezért már április 17-18-án szükségessé vált egy biológiai védekezés.

A vízborította tenyészhelyek területe csak nagyon lassan csökken, ezért tavasszal az előző évekhez képest várhatóan több beavatkozásra lesz szükség – jegyezte meg Balassa Balázs.

A biológiai szúnyoggyérítés után légi kémiai szúnyogirtás lesz a Balatonnál csütörtökön és pénteken.

Olvasóink írták

...a szúnyogok idén kétszer akkorák és nagyon csúnyán begyullad a csípés környéke...

Horváth Mónika: Keszthely kertváros, tűző napon is annyi a szúnyog, hogy alig lehet látni. Árnyékos helyre menni meg teljes öngyilkosság. Hogy itt nem volt populáció irtás az biztos. Talán van remény az irtásra; ma Győrben már irtották. Remélem holnap estére a repülő felénk is megérkezik.

Kárász Ágoston Márta: Szentgyörgyvári hegyen hat óra után nem lehet megmaradni annyian vannak....

Marika Németh Sajnos: Zalacsányban nem lehet a kis gyerekkel kint lent lenni, mert rengeteg van és ráadásul nagyon nagyok! Most napközben is vannak!

Renáta Barcza, Alsópáhok: Nem lehet kint megmaradni, “megesznek minket a szúnyogok”! Végre fantasztikus idő van, de a szúnyogok miatt délután lehetetlen megmaradni az udvaron, játszótéren!

Horváth-Rózsa Tünde, Cserszegtomaj:....nem lehet kint megmaradni! Úgy néznek ki a gyerekek mintha bárányhimlősek lennének!

Hihetetlenül agresszív fajta, nagyok és ha megcsípnek, napokig vakarózol utána!

Tóth Sándor: Rengeteg van és hatalmasak. Nappal is támadnak. Tegnap egész nap szúnyoghálót szereltem Pötrétén.

Pénzes Krisztián, Zalaegerszeg: Rengeteg a szúnyog, este 18-tól menekülés van...

A szúnyogok nagyon elszaporodtak Sármelléken! Konkrétan este nem lehet sem kint lenni, sem ajtót, ablakot nyitva hagyni!

Balassa Vadász Veronika: A mi kis falunk egy Mura menti falucska, Muraszemenye. Nem,hogy a kora esti órákban nem lehet a szabadban tartózkodni de sajnos még a verőfényes napsütésben sem. Még az sem javít a helyzeten ha az ember befújja magát „szukuval”.

Imreh-Györkös Gabriella: Nálunk Kiskanizsán elviselhetetlen a szúnyoginvázió! Egész nap jellemző, hogy csípnek, de a nagy meleg enyhülése után (5 -6 óra után) már egyáltalán nem lehet az udvaron megmaradni- pláne nem árnyékos helyen! A gyerekek tele vannak óriási csípésekkel!

Pötrétén a szúnyogok nagyon csúnyán elszaporodtak! Rengeteg van és hatalmasak!

Zalakomár területén is rengeteg a szúnyog! Még a nagyon melegben is aktívak, babát sem lehet kivinni a levegőre.

Gyenese Eszter: Kustánszeg község területén és környékén is rengeteg a szúnyog. Agresszívek és jóval nagyobb a méretük is, mint az elmúlt években. szürkületkor már nem lehet kint tartózkodni a szabadban.

Gyenese Eszter

Benkő Zoltán: Letenye sajnos kimaradt a felsorolásból; a Mura közelsége miatt botrányos a helyzet. A családunk a nyár beköszönte előtt extra b vitamint szed. Ez nekünk évek óta használ. Most kicsit lecsúsztunk a határidővel a korai meleg miatt, de lassan használ.

Nagykanizsán nem lehet megmaradni a kicsit árnyékosabb helyen, mert hemzsegnek. Hétfőn a keleti városrészben egy foglalkozáson a nyitott ablakon csak úgy özönlöttek befelé. A környék zártkertjeiben – Szentgyörgyvári Hegy – délután 3-kor már nem lehet dolgozni, mert annyira csípnek.

Ezeken a zalai településeken biztosan rengeteg a szúnyog

Muraszemenye, Kiskanizsa, Sármellék, Szentgyörgyvár, Keszthely, Bókaháza, Nagykanizsa, Hévíz, Galambok, Zalaegerszeg, Gyékényes, Szepetnek, Pölöske, Baglad, Zalaszentmihály, Murakeresztúr, Pötréte, Zalakomár, Kustánszeg, Letenye, Nemeskút, Nemessándorháza, Kisbucsa, Gelse, Lenti, Mihályfa, Egervár, Pötréte, Cserszegtomaj, Zalacsány, Alsópáhok-ezekről a településekről írtak nekünk, hogy ideje lenne a következő irtásnak, amit mára és holnapra ígértek a katasztrófavédelem munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!