Római kori emlékek

2018.04.14. 19:19

Flavius tavaszköszöntő napok Hévízen – Gladiátorcsata és áldozatbemutatás

Római katonák masíroztak Egregytől a belvárosig, majd vissza a múzeum mellé, ahol csatáznak és áldozatot is bemutatnak: letűnt kort és egy légió életét ismerheti meg a közönség.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

A római kor elevenedik meg az egregyi városrészben a hétvégén, a Flavius Tavaszköszöntő napokon. A művelődési intézmény vezetője, Hermann Katalin elmondta: az egregyi területen feltárt római kori romok mellett a látogatók a korabeli életbe is bepillantást nyerhettek a Tizedik Gemina Légió Hagyományőrzői jóvoltából.

Ez a légió a második században állomásozott Pannónia területén, Aquincumban. A nevüket viselő baráti társaság a Római Birodalom katonai szokásait idézi fel, így Hévízen is bemutatnak például gladiátorjátékot, lehetőséget adnak a közönségnek a korhű fegyverek kipróbálására, a katonai öltözék felpróbálására, s a bátrabbak katonai kiképzést is kaphatnak. A légiós hagyományőrzők vasárnap áldozatot is bemutatnak.

–A Római Birodalomból fennmaradva van egy naptárunk: ez az időszak a Cerealia ünnepségsorozat ideje. . Ceres a gabona, és a szántóvetők istennője – mondta el Góczon Tamás centurio (a légió vezetője). A Flavius napokon római korok és népi játékok, valamint koncertek is várják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!