A rózsaszín köd

2018.02.17. 10:00

Márki Péter párterapeuta: Tudni kell hogyan szeressük párunkat

Hogy lobban lángra a szerelem? Kell-e, hogy a kezdeti „rózsaszín köd” örökké tartson? Hogyan tarthatjuk fent a szeretetet? E kérdéseket boncolgatta Keszthelyen a Házasság hetén Márki Péter párterapeuta.

Keszey Ágnes

Márki Péter

Klasszikus görög filozófusok és a mai pszichológia szerint a szerelem az életfolyamatokra negatívan ható mentális állapot- e vezette be előadását a Balaton Színház házasság előtti és utáni életre felkészítő Páratlan klubjának vezetője. A szerelem hormonális alapjáról szólva a feniletilaminról elmondta, hogy nem igazán tudják a tudósok, miért termelődik, de nagyon fontos szerepe van az ismerkedés fázisában, az egymás iránti érdeklődés fenntartásában, a kapcsolat építésében.

– Rózsaszín ködöt okoz, a gondolkodást kicsit megnehezíti. Amikor jelen van, nem az az időszak, amikor nagy, életre szóló döntéseket kéne hozni – mondta Márki Péter, hozzátéve, hogy e hormon átlagosan 18 hónapig termelődik.

Márki Péter

- A szerelem nagyon jó, mert olyan alagút, mely a szeretet paradicsomába elvisz. Nem az a cél, hogy a szerelem állandóan fennmaradjon, hanem hogy erős alapot tudjunk felépíteni. Összeforrhat az ember ezidő alatt a másikkal. A lila köd elmúlik, de az érzelmek nem.

Az előadáson a kötődést erősítő oxitocinról is szó volt, s arról is, hogy nem csak a hormonok, mi magunk is felelősek vagyunk a párkapcsolatért, melyet ápolni kell. A szakember úgy fogalmazott, helyesen kell a másikat szeretni, s bemutatta ennek módját, az öt szeretetnyelvet is. Ahhoz, hogy párunk érezze, hogy szeretjük, tudnunk kell, hogy elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek vagy a testi érintés legfontosabb számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!