Tanácsok

2018.02.28. 17:30

Olyan báli ruhát vegyünk, ami máskor is jól fog állni rajtunk

Tüllre toll és a bársonyt ékesítő gyöngyök is hódítottak az idén a nemrég lezajlott farsangi báli szezonban. De ennek zárultával is lesznek alkalmak, amelyek elegáns kinézetet követelnek.

Kiss Gyöngyvér

Rakosné Daday Leonóra egy padlizsánlila ruhát mutat, amelynek a nyakrészén és a hátkivágásánál található gyöngysordíszítés klasszikus eleganciát és egyediséget kölcsönöz viselőjének Fotó: Baráth Helga

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang, a bálok, vidám összejövetelek időszaka. Ilyenkor dilemmát okoz az alkalomnak megfelelő elegancia, mert szeretnénk divatosan és alkatunkhoz passzolóan kinézni. De régi tapasztalat: alig ért véget mindez, jön az esküvői meghívó, az eljegyzés, egyéb fontos ünnep. Rakosné Daday Leonóra stíluskommunikátorral az idei báli szezon zárultával erről is beszéltünk.

- Ha valaki ünneplőt vesz fel, szívét, lelkét is felöltözteti az adott alkalomra, ezzel megtisztelve a rendezőket, a résztvevőket és a legfontosabb: önmagát – vallja Rakosné Daday Leonóra, indokolván, miért is illik minél szebb formánkat hozni egy-egy alkalomra. Persze azért nem elvárás, hogy földig érő taft nagyestélyiben jelenjünk meg egy tornateremben rendezett bálon, de az Operabálhoz már mindenképpen az előbb említett öltözék dukál. A szakember tanácsa szerint, amennyiben a pár férfi tagja szmokingot visel, illik a hölgynek is földig érő ruhát magára ölteni, ám mostanában már sokan inkább térdig érő kisestélyiben jelennek meg egy iskolai alapítványi bálon. Alapanyagok közül egyértelműen a bársony tűnik idén ideális választásnak.

- Idén hódított a tüll gyöngy berakásokkal és a bársony, amely szintén gyöngyökkel feldobva rendkívül elegáns és nőies. Amennyiben azonban a ruhát már ékesítik ilyen ékszerszerű díszítések, a kiegészítőkkel nem szabad túlzásba esni, maximum egy kis gyöngy fülbevalóval vagy karkötővel, esetleg gyűrűvel lehet egy ilyen szettet feldobni – mutat rá a szakember egy padlizsánlila ruhára, amelynek az eleje nyakrészén és a hátkivágásánál található gyöngysordíszítés igazi klasszikus eleganciát és egyediséget kölcsönöz e darab viselőjének.

Rakosné Daday Leonóra egy padlizsánlila ruhát mutat, amelynek a nyakrészén és a hátkivágásánál található gyöngysordíszítés klasszikus eleganciát és egyediséget kölcsönöz viselőjének Fotó: Baráth Helga

Ám a nemzetközi piacon ennél jóval extravagánsabb díszítések is megjelennek:

- A francia kifutókon megjelent a toll díszítés. Ezek nagyon jó szolgálatot tehetnek például a váll kiszélesítésében, az ideális homokóra alak eléréséhez. Sőt, az sem ritka a párizsi kifutókon, hogy tüll alapú szoknyákat dobnak fel színes tollakkal…

Még mindig az alapanyagoknál maradva egy rendkívül fontos tényezőre is felhívta a figyelmünket a stíluskommunikátor:

- Az elasztikusság miatt gyakran kerül műszál a ruhákba, ám oda kell figyelni, hogy ez hány százalékot ér el. Egy kompetens nő nemcsak a munkájában, de a magánéletében is a minőséget, az igényességet kell sugallja! Bizonyos esetekben annyira lerí a ruháról a műszál, hogy attól nem elegáns – jegyezte meg Rakosné Daday Leonóra.

- Sajnálom, hogy a csipke elvesztette helyét a mostani öltözködésben, pedig a legnőiesebb, legszebb anyag, amit bármilyen alkalomra felvehetünk. Egy időben nagy keletje volt, így sajnos sok műszálas termék is megjelent a piacon, amik egyáltalán nem az eleganciát sugallták. Így sikerült elérni, hogy ma ódzkodunk ettől az anyagtól…

A téli alkalmi viseletben a testesebb, nehezebb színárnyalatok kerülnek előtérbe, a klasszikus fekete mellett a padlizsán, a zöld és a kék is hódít. Cipőknél a lakk és az arany kifejezetten népszerű.

- A csillogó lábbelikkel érdemes vigyázni, összehangolni a ruhával és a kiegészítőkkel, hogy ne legyen hivalkodó az összhatás – fejtette ki Rakosné Daday Leonóra, hangsúlyozva, ugyanez igaz a ruhák díszítéseire. Érdemes odafigyelni a díszítés mennyiségére és az alapanyag minőségére.

- A díszítést úgy használjuk, hogy az előnytelen részről tereljük el a figyelmet az előnyös felé. Alacsonyabb hölgyeket a hosszanti irányú díszítések nyújthatják, akiknek szűk a válla, azoknak a vállrészét szélesíthetjük díszítésekkel, szabásvonalakkal. De jól tudunk karcsúsítani jó helyen elhelyezett íves dísszel – mutatott a szakember egy sötétzöld ruhát, amelyen derékrésznél két oldalt befelé ívelő félkörök látszottak.

- A szőrmegallérok is kifejezetten jó szolgálatot tehetnek, hiszen amikor nem táncolnak a hölgyek, melegíti a hátukat s emellett feldobhatja a szettet, de a stóla, a boleró is segít a meleg komfort elérésében. A borítéktáskák is előtérbe kerülnek, de ma már nem törvényszerű, hogy a cipővel azonos színű legyen a táskánk. A férfikísérő öltönyét se a hölgyek ruhájából készült díszzsebkendővel és nyakkendővel díszítsük. A nyakkendő és a szivarzsebbe elhelyezett zsebkendő se legyen azonos. A harmónia nem egyenlő az azonossággal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!