Fánky Fesztivál

2018.02.13. 19:48

Apró vikingek is segítettek elűzni a telet Zalaegerszegen

Volt mit elkergetni kedden délután a húshagyó keddi Fánky Fesztivál télűző maskaráinak, hiszen havaseső és fagypont körüli hőmérséklet fogadta a felvonulókat a Dísz tér környékén.

Magyar Hajnalka

Fotó: Katona Tibor

Ezt megelőzően már gazdára talált több ezer fánk, amit öt nyugdíjas klub, valamint két profi csapat sütött és kínált a téren felállított sátorban.

A becsületkasszákban gyűlő bevétel idén is a farsangi felvonulást szervező Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületét támogatja.

- Több mint ötszáz gyerek készült a felvonulásra, nagyon ötletes jelmezek születtek – avatott be Ruisz Cecília, a szervező egyesület elnöke, aki jó példával járva elől idén cicának öltözött.

A pedagógusok és a gyerekek számos helyen rengeteg energiát öltek a jelmezek kitalálásába és megvalósításába, így volt ez a Napsugár úti óvódában is, ahonnan apró vikingek érkeztek.

- Minden csoportunk képviselteti magát, egy nagy viking hajóban vonulnak a gyerekek – mondta Szijártóné Herbai Erzsébet tagóvodavezető.

- Az ötletet Vas Éva kolléganőm vetette fel, s a gyerekek teljes egyetértésével találkozott. A sisakok, pajzsok, viking szakállak és copfok mind a gyerekek segítségével készültek, csupa újrahasznosított, környezetbarát anyagból. Az óvónők sokat dolgoztak, de a kicsikkel együtt nagyon élvezték a készülődést. Persze nagyon klassz szülőkre is szükség volt az élményhez, akik vállalták, hogy elkísérik a gyerekeket.

A Napsugár úti óvoda viking harcosai a felvonuláson
Fotós: Katona Tibor

Természetesen felnőtt maskarások is érkeztek a mulatságba. A menetet dobosok vezették fel, hiszen a télűzéshez a zajkeltés is hozzátartozik. Mögöttük a városvezetés lépdelt, Balaicz Zoltán polgármester például az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója apropóján honvéd katonának öltözve, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos pedig varázslóöltözékben, szikrát szóró pálcával a kézben.

A városvezetésen nem múlik a tavasz közeledte, segítettek a télűzésben
Fotós: Katona Tibor

Érkeztek még kéményseprők, varjak, napocskák, virágok, katicák, felvonult a nagyi éléskamrája és a gyermekvállalásra ösztönző gólya, kéményestül, babakocsistúl.

Az egyik legvidámabb attrakciót a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár produkálta, ugyanis szó szerint mozgókönyvtárnak öltöztek. El is nyerték az egyik bónusz díjat. Mellettük a legjobbak közt értékelték – a teljesség igénye nélkül – a Liszt-iskola Évszakok csoportját, a már említett vikingeket, s a gólyafészket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!