Film

2017.12.25. 14:00

Tanmese az elfogadásról

Minden évben számos olyan film lát napvilágot, melyről messziről lerí, mi a célja.

Péter Zsombor

Julia Roberts plays Isabel, the mother of Auggie Pullman (Jacob Tremblay), in the new movie <em>Wonder.&lt;/em

Tudjuk mire számíthatunk egy Marvel-mozitól, egy tinihorrortól vagy egy Adam Sandler-vígjátéktól. Az igazi csoda sem árul zsákbamacskát, a lélekemelő, szentimentális drámák sorát gyarapítja. Legfőbb kérdésem az volt: a zseniális, Egy különc srác feljegyzéseit jegyző Stephen Chbosky képes lesz-e élettel megtölteni ezt az első ránézésre szimpla zsánerfilmet.

A történet főhőse Auggie (Jacob Tremblay), aki most lett ötödik osztályos, de eltorzult arca miatt eddig nem járt iskolába. A kisfiú fél a többiek reakcióitól, de szeretne beilleszkedni, amihez segítséget is kap.


Julia Roberts és Jacob Tremblay a film egyik jelenetében

A sztori ott veszi fel a fonalat, amikor Auggie-t beíratják az iskolába. Nem megy könnyen a beilleszkedés, a kisfiú csúfolódások tárgyává válik. Ahogy telik az idő, sikerül ledönteni a falakat, társai megszokják, sőt barátokat is szerez.

Eddig úgy tűnik, egy végtelenül sablonos történetnek vagyunk tanúi, de Chbosky bizonyítja, hogy remek stílusú rendező. Ezt két dologgal éri el: humorral és a többféle nézőpont szemléltetésével. Kezdjük ez utóbbival. Auggie a főszereplő, de borzasztó érdekes, ahogy többek közt a nővére, Via (Izabela Vidovic) szemszögéből közelítjük meg a dolgokat. Amióta öccse meglátta a napvilágot, az árnyékában él, mivel szülei (Julia Roberts és Owen Wilson) minden figyelmet ráirányítanak. Mégsem haragszik senkire, odaadóan szereti Auggie-t, ami nem kis áldozat egy figyelemre vágyó tinédzsertől. Chbosky pazar érzékkel olvas a lélekben és átlátja minden korosztály problémáját. Másként kezeli a konfliktust egy tízéves, egy serdülő és a szülők. A szeretet és az elfogadás nyelve mégis közös nevezőre hozhat mindenkit, ehhez remek katalizátor Auggie. A humor is fontos szereplője a történetnek. Folyamatosan oldja a feszültséget, könnyedebbé, befogadhatóbbá teszi az összképet. Rengeteget lehet mosolyogni, sőt nevetni Az igazi csodán és többek közt emiatt lesz borzasztóan szerethető.

Nagyjából a kétharmadáig imádtam a filmet, aztán van egy rész, miután érzésem szerint le kellett volna zárni. Chbosky ehelyett jó negyed órát ráhúzott. Előkerültek a sablonok a szájbarágós inspirációval és a könnycsatorna betámadásával. Szép-szép, de enélkül is átjött volna az üzenet.

Az igazi csoda szerencsére így is több tud lenni egy erőltetett lelki fröccsnél. Bájos, remek humorú és megható történet, ami a kiszámíthatósága ellenére is eléri célját. Minden korosztálynak tökéletes program, főleg a szeretet ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!