Vásárlás

2017.12.03. 09:00

Elegáns karórát venne karácsonyra?

Sportos, elegáns és prémium kategóriás. A férfi karórákból is széles a kínálat, így bőven van választási lehetősége annak, aki ajándékot keres.

Korosa Titanilla

A svájci karóra árban és minőségben is kiemelkedő

- Három típusa van a férfi vásárlóknak, van aki a divatot és a trendet követi, nem egy órát vesz, hanem van akár négy-ötöt is, ahogy a divat változik és ahogy a pénztárcája engedi – mondja Horváth Ákos szakértő, egy óra és ékszer üzlet tulajdonosa. – Vannak mellettük klasszikus vásárlók, akik egy órát vesznek, de annál az egynél fontos, hogy mit tud az óra, akár sportcélra, vagy hétköznapi viseletre használják. A harmadik típus pedig komolyabb órát vásárol magának, ilyenkor már nem feltétlenül árfüggő a keresgélés, előfordul, hogy svájci órát választ a vevő, ami a hétköznapi vagy alkalmi viseletet is maradéktalanul kiegészíti.

Az olcsóbb kategóriába tartozik a fémszíjas, sportos karóra

 

A svájci karóra árban és minőségben is kiemelkedő

Más-más igényekkel érkeznek a vásárlók. Van, aki ébresztő funkciót vár el az órájától, van, akinek stopperre van szüksége, van, aki ennél is tovább megy, például egy testnevelő tanár olyan órát keres, ami részidőket is mér. Akadnak allergiás vásárlók, akik nem tudnak minden fémet viselni. Egyre többen keresnek olyan órát is, amit viselni tudnak búvárkodáshoz vagy vízi sportokhoz, de van, aki strapabíró órát keres, ami ellenálló extrém körülmények között is.

Hozleiter Anna mutat egy svájci prémium kategóriás férfi karórát Fotók: Korosa Titanilla

 

Horváth Ákos kezében egy elegáns, mindennapi viseletre kínált, árát tekintve középkategóriás, bőrszíjas karóra

Az órák ára igen tág tartományban mozog – magyarázza a szakember.

- Végül mindenki megtalálja számítását, ha sportos megjelenéshez keresünk órát, ott 11-12 ezer forinttól már jó minőségű órákat lehet ajánlani, de el lehet menni akár 100 ezer forintig is. Például a Japánból érkező sportosabb darabok 18-20 ezer forint körül kezdődnek.

A divat órák esetében pedig a márka az, amit meg kell fizetni.

- Nem feltétlenül tud többet, vagy nem jobb a minősége egy 50-60-100 ezer forintos divat-férfiórának, mint egy 15 ezer forintos másiknak. Tapasztalatunk az, hogy mindegyikre van igény, a kereskedelem próbál minél székesebb kört kiszolgálni és minden igényt kielégíteni.

Az órák az alapanyagaikat tekintetve nem igazán változtak az elmúlt évtizedekben. Főként az acél és titán ötvözeteket, vagy tisztán az alapanyagokat használják a gyártók. A bőr szíjaknál ugyanakkor megfigyelhető a minőségi javulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!