Megy a gőzős...

2017.11.13. 11:30

Mindig is szeretett volna játék vasutat? – Óriás terepasztalokat láthatott Zalaegerszegen

Szombaton és vasárnap az a klasszikus játék kínált látnivalót a Keresztury VMK-ban, amely minden gyerek, sőt, nagyon sok felnőtt álma is: a vasútmodell. A kétnapos kiállítás azonban jóval túlnőtt a játékon, maga volt a profizmus.

Hajdu Péter

Fotó: Katona Tibor

A VMK színháztermének egész területét elfoglalta a különböző modulokból összeállított, de egybekapcsolódó terepasztal. A Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub hozta el bemutatóját Veszprémből. A klub tagjai, élükön Letenyei Tamás elnökkel és testvérével, Letenyei Istvánnal több mint húsz éve kezdték el a modul rendszerű, 1:87-es méretarányú terepasztal építését.

Fotó: Katona Tibor

- Körülbelül húsz év munkája, ami itt látható, de ma is építjük, bővítjük és javítjuk a terepasztalt, a szenvedély most is létezik. Sokan azt hiszik, hogy a vasútmodellezés egy gyerekes dolog. Ahogy mi csináljuk, az már az értékmentésről, a kultúra bemutatásáról szól. A modulokon mi a közlekedő szerelvények mellett életképeket mutatunk be. Igyekszünk a magyar tájat, embereket, szokásokat is megjeleníteni a terepasztalon – mondta Letenyei István. A mintegy 90 méteres, csigavonalban kanyargó terepasztal minden állomása, vasúti objektuma valós építmények alapján készült fényképről, illetve műszaki rajzokról, méréseken alapulva, s rendkívül élethű környezettel övezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!