Egészség

2017.11.01. 11:30

Az óvodákba is megérkeztek az őszi nyavalyák

Szokatlan kiütések, orrfolyás vagy hasfájás, pár tünet csak, amelyekkel a kicsinyek gyakran küszködnek, főleg miután bölcsődés vagy ovis közösségbe kerülnek.

Kiss Gyöngyvér

Nagyváradi Szilvia a kis Lóránttal: a hőemelkedés figyelmeztető jel

Nagyváradi Szilvia területi védőnő tanácsát kértük, melyek azok a panaszok, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Az ősz beköszöntével vírusok, baktériumok támadják a kicsik szervezetét, s minderre gyakran az anyuka csupán a reggeli rohanás közben lesz figyelmes. A tünetek megjelenését persze gyors dilemma követi, hiszen ha egy fertőzéssel elvisszük a gyereket az intézménybe, nemcsak a saját egészségét veszélyeztetjük, de egy nap alatt minimum a csoport kétharmada is elkaphatja a betegséget.

Nagyváradi Szilvia a kis Lóránttal: a hőemelkedés figyelmeztető jel

- Egyértelmű tünet, amellyel gyermekünket semmiképpen se vigyük közösségbe, a hőemelkedés és láz, amelyek gyakran gyulladásra vagy kezdődő betegségek lappangására utalhatnak – jegyezte meg elsőként Nagyváradi Szilvia. – A lázas állapot a felnőtteket is ledönti a lábukról, a gyermeket pedig csak gyötörjük, ha ilyen állapotban közösségbe visszük. Hiába adunk reggel lázcsillapítót, az csupán átmeneti megoldást nyújt, amint elmúlik a gyógyszer hatása, a kisgyerek újra rosszul érzi magát.

Hasonlóan egyértelmű jelenség a hányás, hasmenés is:

- Gyomorpanaszok előfordulhatnak nyilván egy kis gyomorrontástól is, de nagyon fontos, hogy ebben az esetben is otthon tartsuk a kicsit addig, míg meggyőződünk, hogy semmi fertőző betegség nem áll a háttérben – jegyezte meg a szakember. – Hányás és hasmenés esetén rendkívül fontos a szigorú, tejmentes diéta mellett, hogy az elvesztett folyadékot pótolni kell. Ha a gyerek hasfájásra, görcsökre, fülfájásra, végtagfájdalomra panaszkodik, azt mindig komolyan kell venni. A hasfájás esetében persze lehet, hogy elég egy kis beszélgetés, hiszen rengeteg olyan dolog történik egy csemetével, amit fel kell dolgoznia, de általában valós okok miatt fájlalja valamijét a gyerkőc. Óvodáskorban ugyanis kevés gyerek akarja ezzel elérni, hogy otthon maradhasson.

Ha elszíneződik, besűrűsödik az orrváladék, fontos kezelni, egy ártatlannak tűnő orrfolyás is arcüreggyulladáshoz vezethet. A tiszta, vízszerű váladék tipikus „bölcsődés betegségnek” tekinthető, nem kell tőle megijedni. Mire a csoportok tagjainak és családjaiknak baktériumflórái összeszoknak, biztosan átesik minden gyermek egy-egy náthán. Ebben az esetben legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az orr toalettre.

- Kerüljük az intézményt hurutos vagy ugató köhögéssel is. Ez talán a legkényesebb tünet, hiszen a gyerekeket nagyon nehéz a torokgyulladásból kikezelni. Bár köhöghet allergia, vagy akár a nyirkos idő miatt is, de a hurutos változat mindenképpen fertőzésre utal, ami otthon tartózkodást, állandó szobahőmérsékletet igényel – hívta fel a szülők figyelmét Nagyváradi Szilvia. Majd megjegyezte, hogy szokatlan kiütésekkel is érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Hiszen bár a piros foltokat ételallergia, vagy ekcéma is kiválthatja, de a test több területén is feltűnő bőrelváltozások súlyos fertőzésekre is utalhatnak. A diagnózist pedig tanácsos az internet helyett inkább szakember hozzáértésére bízni.

- Minden egyes betegség gyengít a gyerek immunrendszerén – mutatott rá a védőnő, tehát a megelőzésre is érdemes kellő figyelmet fordítani. Ezt a megfelelő táplálkozás és öltözék mellett vitaminokkal is elérhetjük: – A D-vitamin nemcsak a csontok erősítéséhez, de az immunrendszer védelméhez is szükséges, a C-vitamin szintén. Az immunerősítésre szolgáló készítmények közül akad, ami recept nélkül kapható, s kifejezetten a felső légúti fertőzések ellen védi a gyermeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!