Gyógyvíz

2017.10.09. 13:47

5 betegség, amit a zalai vizek gyógyítanak

Zala megyében számos gyógyforrás és gyógyfürdő van, de tudjuk-e, milyen betegségeket gyógyítanak?

Mihály Szilvia

A Hévízi-tó egy sárkányrepülőről fotózva

Fotó: Mihály Szilvia

A zalai fürdők elsősorban a mozgásszervi panaszokat enyhítik, kúraszerűen, egyéb kiegészítő kezelésekkel alkalmazva, orvosi felügyelet mellett a vizeknek bizonyított gyógyító hatása van.

1. Hátfájásra úszógumi-halljuk sokszor Hévízen

Az úszógumi segít a Hévízi-tóban úgy lebegni, hogy a gerincünk egyenesen áll, leveszi a terhet a hátizmainkról, így sokkal hatékonyabb a gyógyvízben való fürdőzés. Az átlagosan kettő-öt méteres vízben nem ér le a lábunk, kényelmesen tudunk lebegni a vízben anélkül, hogy megerőltetnénk az izmainkat.

Természetesen a Hévíz-tó vize a gyógyulás elsődleges titka, már kétezer éve is jártak a tóra reumás, ízületi fájdalmakkal gyógyulni.

Fotó: Lenti fürdő/Facebook

2. Nőgyógyászati panaszokra-Kehidakustány

A Kehidakustányban feltörő gyógyvíz kénes hatásának köszönhetően kiválóan alkalmas nőgyógyászati, bőrgyógyászati problémák kezelésére, de jó hatással van a kimerült idegekre is. A fürdő területén külön terápiás részt működik, ahol kizárólag felnőttek részére kialakított medencék és pihenősarok is található. Míg a gyerekek a vízi csúszdákon és az élménymedencékben játszakan, a szülök, nagyszülők nyugodtan gyógyulhatnak, pihenhetnek.

3. Zalakarosi víz-a mozgásszervekre gyakorolt jótékony hatásán túl enyhíti a klimax tüneteit is!

A zalakarosi vízre az 1960-as években bukkantak rá, amikor szénhidrogént kerestek a környéken. A fúrásnál nem sűrű olaj, hanem forró, kénes víz tört a felszínre, azóta is segítve a különböző betegek gyógyulását. A gyógyvizet összetételének köszönhetően az ízület és mozgásszervi megbetegedéseken túl a klimax tüneteinek enyhítésére és immunrendszer erősítésre is alkalmazzák.

Fotó: Hévíz Turinform

4. Lenti-lumbágó és porckopás ellen

A 40 ezer éves gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi betegségekre gyógyír. Lumbágó, porckopás és ízületi gyulladás esetén kitűnő választás a dél-zalai település fürdőjét felkeresni. A termálfürdő területén található Szent György Energiapark teszi Európában egyedülállóvá a fürdőhelyet; az itt található energiamező fokozottan segíti a gyógyulást.

Fotó: Zalakaros/Facebook

5. Zalaszentgrót-a potencianövelő fürdővíz

A legfiatalabb zalai fürdőhely 2001. óta várja a pihenni, gyógyulni vágyókat. Az a hír járja, hogy még a vízben fürdőző hetvenes korosztály is visszakapja egykori férfiasságát, nem véletlenül kedvelt célpontja a nyugdíjas pároknak a kisváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!