Frissen Zalából

2021.12.31. 11:30

Vidámságot hoz az emberek életébe - évértékelő beszélgetés Sláger Tibóval

„Mindent a zenének köszönhetek, élmények sokasága kötődik a színpadi szerepléseimhez, volt részem szakmai elismerésekben, a közönség megtisztel szeretetével, s egzisztenciát is tudtam teremteni magamnak és családomnak a dalaimmal” – mondja Kiss Tibor, azaz Sláger Tibó, aki több arany- és platinalemez mellett díszpolgári címet is kapott 2021-ben.

Gyuricza Ferenc

Horváth Andrea festőművész (balról), Kádár Mónika énekesnő, Sláger Tibó és felesége, Mónika, valamint Szűcs Balázs, a lemezkiadó ügyvezetője az arany- és platinalemez átadásán

Évértékelő beszélgetésünket ezért úgy kezdi, bár volt pótolhatatlan vesztesége, illetve akadtak nehéz pillanatai is az év során, alapvetően mégis sikeres időszakot hagy maga mögött. Rövid időn belül három nagylemeze jelent meg, január elsején pedig indul önálló televíziós műsora, aminek felvételeit már az ősz folyamán rögzítették.

 

- A három említett nagylemez közül kettő úgynevezett best of album, azaz válogatás az eddigi legnépszerűbb dalaimból, de mindkettő tartalmaz új felvételeket is - sorolta tovább az énekes.

 

- A harmadik albumon szerzőként vagyok jelen, az a mulatós műfaj legjelentősebb előadóival készült, valamennyien egy-egy nekik írt slágeremmel szerepelnek rajta. Szerencsés vagyok, hiszen olyan előadókkal dolgozhattam együtt mint Jolly, Bunyós Pityu, Márió, MC Hawer és a Tekknő, A Két Zsivány vagy Postás Józsi, tehát azokkal, akiket az egész ország ismer. Ezeknek az albumoknak még júniusban volt az arany-, illetve platinalemez-átadó ünnepsége Budapesten, a Városliget szívében, a Széchenyi Kertvendéglőben, amiről négyórányi tévés felvétel is készült. Ezt tíz részre vágva tűzte műsorára a Zenebutik csatorna, öt adás már le is ment. A műsornak olyan sikere lett, hogy a nézettsége alapján felkértek egy önálló televíziós showműsorra, ami a Mulat az ország címet kapta. Az első adást január elsején mutatják be.

 

Tibó azt is mondja, az említett júniusi gála több szempontból is izgalmas volt. Éppen akkor került rá sor, amikor a koronavírus miatti lezárásokon némileg könnyítettek, vagyis közönség előtt tarthatták meg a műsort, amire azok a művésztársak is meghívást kaptak, akik az említett szerzői lemezen szerepeltek. Tanulságos volt látni, ahogy a nézők eleinte csak visszafogottan élvezték a zenét, a remek előadásoknak köszönhetően azonban hamar elengedték magukat, s a végére hatalmas buli kerekedett. Az énekes-dalszerző szerint a mulatás a szórakoztatás legmagasabb foka, s talán nincs is olyan magyar ember, aki ne szeretné ezeket a dalokat. Volt lehetősége társadalmilag elismert, magas egzisztenciájú személyek, orvosok és ügyvédek előtt szerepelni, ők ugyanúgy élvezték előadásait, mint a falunapi rendezvények közönsége.

 

- Egy orvoskonferencián persze visszafogottak az emberek - mosolyodik el. - Eleinte csupán beszélgetni akartak egymással, azt kérték, hogy csak a háttérben, halkan szóljon a zene. Szinte suttogva kellett énekelnem, de a végére ők is teljesen feloldódtak. Azok az emberek, akiknek életét a konszolidáltság, a visszafogottság jellemezte, ott táncoltak az asztalon. Ezért is tartom fontosnak az olyan műsorokat, mint amilyen a Mulat az ország lesz. Vidámságot hoz az emberek életébe, kikapcsolja őket, feledteti velük a nehézségeket. Az első évadot teljesen fel is vettük már, 120 dalt rögzítettünk, ami húsz műsorra lesz elég. De nem csak a mulatós műfaj lesz jelen a műsorban, egy kicsit szélesebb spektrumra tekintek ki. Meghívtam olyan ismert előadókat is, mint Takáts Tamás, Marcellina, Poór Péter vagy az Apostol együttes. Én ugyanis nem csak a mulatós műfajhoz kötődöm, írtam lírai dalokat is, fiatalkoromban pedig rockzenét is hallgattam.

 

A dalszerző-énekes azt mondja, megfordult a fejében, hogy zalai helyszínt keressen a műsor felvételeihez. A zalaegerszegi Vándor Vigadó, ahol az egyik saját klipjét forgatták a Kerka Táncegyüttes közreműködésével, például alkalmas is lenne rá, logisztikailag azonban nem lehetett kivitelezni az elképzelést.

 

- Az előadók, akiknek többsége Budapesten vagy annak környékén él, a fellépéseik miatt többnyire csak vasárnap szabadok, ezért a forgatás napját is erre kellett tenni - magyarázta. - Azt még el tudtuk érni, hogy a tévés felvétel miatt feláldozzák a pihenőnapjukat, ám arra már kevésbé lettek volna hajlandóak, hogy ilyen távolságra leutazzanak. Ezért Vácon vettük fel a teljes évadot.

 

Sláger Tibó azt is a siker egyik fokmérőjének tartja, hogy egyre többet szerepel az országos bulvársajtóban. Ugyan a róla közölt írások többnyire szenzációhajhászóak - a közelmúltban akadt olyan cikk is, amelyik Két agyvérzés után kapta el a koronavírust Sláger Tibó címmel jelent meg, miközben az említett agyvérzéseken már egy évtizede átesett, és szerencsésen fel is gyógyult belőlük -, ugyanakkor azt is jelzik, hogy ismerik, kedvelik az emberek, keresik a vele kapcsolatos híreket.

 

- Számomra ez óriási dolog - ismeri be. - Én ugyanis egy egyszerű, vidéki, árva fiú vagyok. Itt születtem Zalában, Nagykutason, s jelenleg is ebben a megyében élek, igaz, már egy másik településen. Hatalmas hátránnyal indultam neki az életnek, nem volt örökségem, s szülői támogatás sem állt mögöttem. Amit elértem, azt mind-mind a zenének köszönhetem. Volt egy zenekarom, amiben nagyon jól éreztem magam, de vége lett, nekem pedig döntenem kellett, merre tovább. Nem vagyok magasan képzett zenész, de van egy szerzői vénám, illetve köszönhetően annak, hogy rengeteget játszottam vidéki bulikban, megismertem az emberek elvárásait. Ezért eldöntöttem, hogy dalszerzőként folytatom, s jöttek is a sikerek, egyre több felkérést kaptam.

 

Kiss Tibor művészneve részben ehhez a korszakhoz kötődik, Tibónak egyik zalai kollégája, Vörös István, az egykori Hit's vezetője keresztelte el. A Sláger Tibó nevet viszont már Fásy Ádámtól kapta.

 

- Kiss Tibor névvel valóban nehéz lett volna a zenében érvényesülni, hiszen csak a szerzői jogvédő irodában négyen vagyunk ezen a néven bejegyezve - tette hozzá. - Ádám mondta azt, ha már slágergyáros vagyok, akkor a nevem is tükrözze ezt. Így lett belőlem Sláger Tibó.

 

A zalai énekes immár mintegy háromszáz dalt jegyez. Legismertebb slágere a Kék a szeme, ami több mint 150 hivatalos kiadványon szerepelt, aki a mulatós műfajban dolgozik, szinte kivétel nélkül előadta már. Országos ismertsége s ezzel együtt Tibó dalszerzői karrierjének fellendülése Lagzi Lajcsinak volt köszönhető, a slágert annak idején ugyanis ő mutatta be a Dáridóban. Balázs Pali szintén ezzel a dallal lett népszerű, de a Dupla Kávé, Márió vagy az MC Hawer és Tekknő is műsorára tűzte. Tibó szerint a Kék a szeme már nemzetközi hírű, hiszen többször volt alkalma Svédországban, egy ottani magyar klubban is bemutatni, ahol ugyancsak ismerte a közönség, Nótár Mary pedig egyszer arról számolt be neki, hogy amikor meghívást kap a tengerentúlra, az amerikai magyarok rendre követelik tőle a dalt, akárcsak a Táncolj, cigánylányt, aminek szintén ő a szerzője.

 

- Hamarosan Dél-Afrikában is elhangzik majd ez a dal, az 1957-ben alapított johannesburgi magyar klub elnöksége ugyanis meghívott egy ottani vendégszereplésre - folytatta. - Az interneten találtak rám, s nemcsak engem látnak vendégül, hanem a feleségemet is. Három fellépést szerveznek, egyet Johannesburgba, egyet Fokvárosba, egyet pedig Sun Citybe, ami egy Las Vegashoz hasonló kaszinóváros. Amikor megkérdezték, hány napra mennénk ki, óvatosan anynyit mondtam, talán egy hétre. Erre ők azt válaszolták: szó sem lehet róla, legalább három hetet ott kell töltenünk, hiszen meg akarják mutatni az egész országot, még egy szafarit is szerveznek nekünk. Eleinte úgy volt, hogy január közepén repülnénk ki, de a koronavírus új variánsa, az omikron megjelenése miatt csúszik a program.

 

Tibót a minap újabb elismerés érte, kedden vehette át Csehi község önkormányzatától azt az oklevelet, amely a díszpolgári cím odaítéléséről tanúskodik. Mint mondja, ezt is a zenének köszönheti, hiszen többször is fellépett a településen, a község első írásos említésének 800. évfordulójára pedig megírta a falu himnuszát. A díszpolgári címmel ezt köszönték meg neki.

 

- A slágerírásnak nincs receptje - válaszolja kérdésünkre. - Én abban hiszek, hogy csupán egy jó alapötletre van szükség, amiből aztán az egész dalt fel lehet építeni. Nekem nagyon sokszor autóvezetés közben jönnek a gondolataim. A motorzúgás monoton zaja segít abban, hogy egy jó szövegsort kitaláljak, aminek már eleve van egy dallama is. Ezt addig csiszolgatom, amíg össze nem áll a refrén, majd ahhoz találom ki a verzéket, így nyílik ki egy dal. Én tehát egy kicsit fordítottan gondolkodom. Az autóvezetés mellett gyakran éjszaka is jönnek ötletek. Este lefekszem, majd hajnali két-három óra körül felébredek, s így pihent aggyal állok neki dolgozni. Ilyenkor az is előfordul, hogy a tudatalattiban már ott motoszkál egy dallam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában