Helyi arcok

2020.11.08. 11:30

Nagykanizsa, ahogy a 2S zenekar tagjai látják: új daluk a dél-zalai városról szól

Helyi arcok sorozatunk keretében bemutatjuk a kanizsai hip-hop duót!

Németh Lilla

Forrás: youtube.com

Fotó: Németh Lilla

A 8800 nevet viselő klipjük idén októberben került fel az internetre, főszerepben a megyei jogú várossal. Kíváncsiak voltunk, hogy kik állnak a zenével kifejezett gondolatok mögött: interjúnk révén most jobban megismerkedhetünk velük!

 

- Mikor hoztátok létre a duót és milyen céllal, hogyan választottatok nevet?

- 2010-ben hoztuk létre a duót, egy nagyobb létszámú hip-hop csapatból kiválva. A sok közös nevező miatt úgy éreztük, mindenképp érdemes megpróbálni csak ketten a zenélést. A csapat neve 2S (KéteS), ami egy mozaikszó a művészneveink kezdőbetűiből: Serume, Spenck.

A formáció logója
Fotó: 2S zenekar

- Mi a szereposztás a zenekaron belül?

- A szereposztás úgy néz ki, hogy egyikünk a zenei producerekkel, közreműködőkkel tartja a kapcsolatot, míg másikunk a technikai háttérért és a végleges hangzásért felel.

- Milyen stílust képviseltek, illetve mely témák foglalkoztatnak titeket leginkább?

- A hip-hop stílusnak a klasszikus vonalát képviseljük, mind hangzásban és talán mondhatjuk, hogy mondanivalóban is. Ez annyit tesz, hogy többet foglalkozunk a társadalmi kérdésekkel, a környezetünk változásaival, problémáival. Az általunk megélt valóságra reflektálunk. Bár a zenéink között akadnak tematikában teljesen más dalok is. Igyekszünk, és szeretjük is színesíteni a palettát.

- Mi minden történt veletek a megalakulás óta?

- Ez a felállás 2020-ig csak amolyan mellékszálon futott, mindkettőnk egyéb zenei projektjei miatt. Aztán idén úgy határoztunk, hogy ideje végre a 2S-re fókuszálni! Így született meg az elmúlt évek felvételeiből egy 12 számos válogatáslemez, a Kronológ, amelyet egy lyric videó, az Indián nyár követett, végül pedig a klip, ami a 8800 nevet kapta, DJ B.A.S.S. barátunk közreműködésével. Ezen kívül kaptunk több megkeresést is, de nem mindenre tudunk, vagy szeretnénk igent mondani.

- Legújabb dalotok Nagykanizsáról íródott. Mi motiválta a döntést, és mit szerettek a városban?

- Meghatározó szerepet tölt be a város az életünkben, így érthető, hogy egy számban mindenképp szerettük volna leírni a róla alkotott képünket, még ha az nem is teljesen pozitív. Szeretjük a nosztalgiát, amit a város adott, a kilencvenes évekbeli gyermekkorunk emlékeit. Ezekre szívesen gondolunk vissza az asztaltársaságban, vagy a szövegeinkben.

- Meséljetek a szám születéséről: hogyan íródott a zene és a szöveg, miből inspirálódtatok?

- Mivel itt nőttünk fel, így van annyi élményünk és emlékünk, hogy abból egy dal szülessen, a hangszerelés volt csak kérdéses. Feltétlenül a hangulathoz megfelelő zenei alapot szerettünk volna! Ehhez a szerzőt hamar meg is találtuk, az egyik veszprémi barátunk, eNzim személyében.

- Miként forgattátok a klipet?

A klip a pandémia idején készült. A referenciák láttán egy pesti stábot kértünk fel a munkálatokra. Fontosnak tartottuk, hogy a dalhoz olyan képi anyag készüljön, amelyben maga a város a főszereplő, és nem mi. Nem akartunk egy klasszikus, mutogatós imidzs videót, így részt sem vettünk a forgatáson. Megadtuk az instrukciókat, és ők kivitelezték. Ami még fontosabb volt, hogy mindezt egy kívülálló szemüvegén át láttassuk! Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy másutt élő személyt vajon mi ragad meg a településben, mit fog kiemelni a klipből.

- Milyen visszajelzések érkeztek?

A szakmai és a laikus közeg is pozitívan fogadta. Több újság, zenei csatorna is felkeresett minket. Meglepődtünk, de persze örömmel fogadtuk. Nem számítottunk rá, hogy a szubkultúrán kívül is ennyire népszerű lesz. Ezúton meg is köszönnénk mindenkinek a biztató szavakat és a sok jókívánságot!

Kiemelt képünket a videóklipből vágtuk.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/rapszamok-melyeket-zalaegerszeg-varosa-ihletett-te-hallottad-mar-oket-3146057/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában