Katonai szuperprodukció

2024.04.04. 21:06

S.E.R.E.G.: új magyar sorozat mutatja be a honvédség valódi arcát (videó)

Időtállónak ígérkező új magyar sorozat készül a Magyar Honvédségről. A Megafilm Service Kft. által forgatott, a TV2-n ősszel debütáló S.E.R.E.G. révén a háború sújtotta Irakba csöppentünk, és hiteles képet kapunk arról, mi történik a hadseregben, hogyan működik a honvédség.

MW

A S.E.R.E.G. a honvédség igazi arcát mutatja be

Forrás: Werkfotó a forgatásról / Megafilm

Új sorozat érkezik idén ősszel, amelyből egyebek mellett kiderül, miért jó a Magyar Honvédségnél szolgálni. A fordulatokban bővelkedő széria forgatása tavaly novemberben kezdődött, és várhatóan áprilisban fejeződik be. 

Az újdörögdi romvárosban kialakított, egy iraki városrészt megjelenítő forgatási helyszín egészen különleges: 360 fokban tud benne dolgozni a kamera, nem kell kipótolni semmit digitális utómunkával. A területet a stáb a honvédséggel közösen építette fel, és a forgatás után sem bontják el azt: katonai gyakorló terület lesz, itt amúgy is egy ilyen objektum működik – derült ki a helyszínen tartott médianapon. 

20240326_S.ER.E.G. forgatás_Újdörögd_FI_VN (36)
A S.E.R.E.G. sajtónapján izgalmas kulisszatitkok derültek ki; a sorozat a bepillantást nyújt a honvédség életébe 
Fotó: Fülöp Ildikó / / Forrás: Veszprém Megyei Napló

Egy külföldi produkció már bejelentkezett, hogy használhatná filmes háttérként, ám a honvédség úgy hasznosítja a későbbiekben, ahogy jónak látja

– hangsúlyozta Helmeczy Dorottya producer a Világgazdaságnak.

 S.E.R.E.G.

Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. A történet egy különleges katonai csapat, a lövészek belső világába és motivációiba vezet be minket. Ezek a katonák a legkeményebbek, és ők vannak legközelebb az életveszélyhez.

A két szálon futó cselekmény egyik főhőse Győrbíró Zsolt alezredes, aki öt évvel ezelőtt részt vett egy balul sikerült iraki misszióban. Most irodai munkája van, a szakmai élete és a fiával való kapcsolata sem úgy alakul, ahogy szeretné, de kap egy lehetőséget, hogy ezt az öt évvel ezelőtti hibát jóvá tegye, és újra misszióba juthasson ki. A történet tágabb értelemben valójában a felelősségvállalásról szól, arról, hogyha összehangoltan cselekszünk, csapatban vagyunk, akkor az életben fellépő konfliktusokra minden esetben lehet megoldást találni – olvasható a sorozat ismertetője a Megafilm honlapján.

„A hitelesség nagyon fontos, szeretnénk, ha támadhatatlan lenne a sorozat. Attól függetlenül, hogy sok mindent fel lehet kutatni az interneten, voltak olyan dolgok, amiket nem tudtunk. Például Irakban az árus nem zöldség- és gyümölcsárus, hanem afféle mindenes, illetve olyan graffitik és feliratok jelennek, amiket a szakértő tanácsolt. Arab nyelvű szereplők is játszanak a sorozatban, úgyhogy volt támaszunk bőven a hitelességre. Ami érdekesség, hogy a látványtervezőnk sorkatonaként itt volt gyakorlaton, és rögtön beugrott neki, hogy itt ugyanolyan talajszínek vannak, mint Irakban, úgyhogy Irakot itt meg tudja úgy építeni, hogy realisztikus helyszín legyen” – osztotta meg a kulisszatitkokat a szakember.

A produkció egyébként meg is kívánja a kiválóan, részletgazdagon megalkotott színteret, hiszen az alkotók nem kis vállalást tettek.

A cél az, hogy megismerjék az emberek a Magyar Honvédséget, amely modern, ütőképes és mindenre elszánt, és rávilágítani, hogy jó a Magyar Honvédséghez tartozni

 – mondta a sorozat médianapján Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter hozzátette: az alkotás üzenete az, hogy hívják és várják a fiatalokat területvédelmi tartalékosnak a seregbe.

A tárcavezető szerint itt volt az ideje annak, hogy a közönség megismerje, mi történik a hadseregben. Hangsúlyozta: mindezt a szakma legjobbjaival mutatják be a sorozat készítői – tudósít a médianapról a veol.hu.

A sajtónyilvános forgatási napról készült fotók:

Rég nem született a Magyar Honvédség életét bemutató alkotás

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke rávilágított: az elmúlt 20-25 évben a társadalom elszakadt a hadseregtől, ezen kívánnak változtatni. Azt szeretnék, hogy mindenki büszke lehessen a filmsorozatra.

Pavel Stanchev, a TV2 Csoport vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta: a TV2 igyekszik a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a sorozatot. Emlékeztetett: rég nem született a Magyar Honvédség életét bemutató alkotás, pedig szerinte

a legütősebb történeteknek közük van a katonasághoz.

Így véli ezt a film producere is.

Ez a sorozat egy időtálló sorozat. Nyugodtan mondhatom, hogy olyan, mint a Top Gun, mert nehézfiúkról szól, érdekes szituációkról, veszélyhelyzetről. Érvényes tegnap, ma és holnap, úgyhogy eladható bármilyen piacon

 – fogalmazott Selmeczi Dorottya.

A filmsorozat 15 forgatási helyszínen, mintegy 130 stábtaggal készül 77 napon át Dombrovszky Linda rendezésében, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya producerekkel, Csórics Balázs főszereplésével és Pálinkás Szilveszter katonai szakértővel.

A hat epizódból álló sorozat gyártója a Megafilm Service Kft. A filmsorozat a Nemzeti Filmintézet Zrt. támogatásával és a Honvédelmi Minisztérium együttműködésével valósul meg, koprodukciós partner a TV2 Média Csoport Zrt.

Még több kulisszatitokért nézze meg a Kultúrnemzet videóját:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában