Milyen volt egykor?

2023.05.22. 16:36

Most bárki hozzájárulhat a Budavári Palota felújításához – Régi fotókat várnak

A Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán felhívást tett közzé, várnak minden olyan archív fotót, amely a Budavári Palotanegyedben készült. A régi képek ugyanis olyan részleteket őrizhetnek, amik segíthetik a palota eredetihez hű újjáépítését.

MW

Hölgyek a palota Oroszlános udvarán 1937-ben

Forrás: Fortepan/Adományozó: Buzinkay Géza

Az egykori uralkodói rezidencia, a Budavári Palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, a belső tereinek egy része is korhűen születik újjá. A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják leginkább segíteni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket. Ezeknek az apró, de lényeges eltéréseknek a kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota II. világháborút megelőző és az azt követő időszakából.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó. 

Remélve, hogy a legnagyobb gyűjtemények képanyaga mellett magánszemélyeknél is lehetnek a tervezés szempontjából nélkülözhetetlen képek, ezért felhívást tettek közzé.

Várnak minden olyan eredeti, vagy digitalizált fényképet, továbbá fotó negatívot, amely hasznos lehet a tervezőknek.

Hova küldheti a fotókat?

Az alábbi e-mail címre várják a képeket felajánlók jelentkezését: [email protected]

További információ: [email protected]

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában