BQW fesztivál

2022.04.08. 15:45

Töltsön el egy hétvégét a vonósnégyesek bűvöletében!

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel.

Az április 8. és 10. között a Nádor Teremben megvalósuló BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

2022-ben a Budapest Quartet Weekend az egyik legnagyobb zeneszerző óriás, Wolfgang Amadeus Mozart köré épül.

A Budapest Kvartett Hétvége évről-évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. Mozart összes vonósnégyese sehol nem csendül fel egy hétvége alatt, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

Neves fellépők varázsolják el a közönséget

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Dohnányi Quartet, a Kállai Kvartett, a Korossy Kvartett, a Kodály Kvartett, a Deák Vonósnégyes, a Selmeczi Kvartett, a Sonus Cordis Kvartett, a Szervánszky Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza szerepelnek. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia, Bolla Milán, és Tóth Endre, a Magyar Rádió munkatársai.

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják a szervezők Budapest egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenytermébe, a Nádor Terembe.

Mozart varázslatos muzsikájával az egész hétvége alatt lelki, szellemi feltöltődést ígér a közreműködő együttesek személyes varázsa, akik a hazai koncertélet meghatározó alakjai. A BQW rendezvénye minden évben egy zeneszerző összes vonósnégyesét mutatja be, így kiemelten hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculattal rendelkezik. A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.

Részletes program a BQW Facebook-oldalán érhető el.

A fesztivál kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alap.

Borítókép: Facebook / BQW – Budapest Quartet Weekend / Murda László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában