Legfontosabb kereskedelmi partner

2023.11.02. 14:51

Pénzügyminisztérium: az idén tovább erősödtek a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok

Magyarország arra törekszik, hogy politikai, biztonsági, gazdasági, energetikai, vízügyi, mezőgazdasági és oktatási együttműködésben is erősítse kapcsolatait Kazahsztánnal – emelte ki Varga Mihály Jerulan Zsamaubajev kazah kollégájával folytatott megbeszélését követően Asztanában, a találkozóról közleményben tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az MTI-t.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Yerulan Zhamaubayev kazah pénzügyminiszterrel

Forrás: Facebook/Varga Mihály

A pénzügyminiszter hangsúlyozta:

a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a két ország kereskedelmi forgalma közel 80 százalékkal növekedett az év első hét hónapjában.

A magyar tárcavezető – aki a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben – elmondta: Kazahsztán a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Közép-Ázsiában. Hozzáfűzte:

 kapcsolataink erősítése érdekében a magyar kormány 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját, amely jó stratégiának és sikeres gazdaságpolitikának bizonyult.

A miniszter emlékeztetett: Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely a közép-ázsiai régióban vezető szerepre törekszik. 2022-ben Kazahsztán volt Magyarország 47. kereskedelmi partnere, az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalmunk 77 százalékkal erősödött, elérve a 450 millió dollárt – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető.

Ismertetése szerint Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még további lehetőségeket az együttműködésre. A tárcavezető kijelentette: az elmúlt évek együttműködései Közép-Ázsiával azt mutatják, hogy kapcsolataink nem csak az energiabiztonság erősítésére épülnek.

Varga Mihály a magyar delegáció tagjaként utazott Kazahsztánba: Orbán Viktor magyar kormányfő Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meghívására érkezett az országba, ahol többek között a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) 10. állam- és kormányfői csúcsértekezletén vesz részt.

A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. ülését januárjában tartották Budapesten Varga Mihály pénzügyminiszter és Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter részvételével. A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács következő, 6. ülését november 20-án rendezik a magyar fővárosban a magyar pénzügyminiszter társelnökletével – tájékoztatott közleményében a Pénzügyminisztérium.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában