Bulvár-celeb

2024.03.14. 05:00

Szeretne fotózkodni Petőfivel? Errefelé menjen 15-én

Petőfi semmilyen szempontból nem nevezhető átlagosnak, nem meglepő, hogy sokféleképpen megörökítette őt az utókor.

MW

Petőfi szobra Budapesten

Fotó: Shutterstock

A Madame Tussauds Budapest a reformkor legnagyobb alakjainak figuráival és ünnepi nyitvatartással köszönti március 15-ét.

Petőfi szobra hűen tükrözi a költő egyéni öltözködési stílusát
Forrás:  Magyar Nemzet

Petőfi Sándorról kevesen tudják, hogy a divat terén is élen járt, sőt korabeli „stílusikon” volt, aki figyelt a részletekre. A Madame Tussauds Budapest produkcióban látható figurájának alkotói is ezt tették, ugyanis Petőfi viaszmása négy hónapon keresztül készült egy London melletti műhelyben több tucat kézműves, művész és más szakember közreműködésével. A Petőfi-figura ruházatát magyar szakértő bevonásával tervezték meg, a tervező korabeli ábrázolások alapján öltöztette fel atilladolmányba, hasonlóba, mint amelyben Barabás Miklós rajzolta le őt a Pesti Divatlap 1848. június 3-i számába.

Bizonyos, hogy Petőfi az átlagostól eltérően, feltűnően öltözködött, és különc viselete ezért is jelenik meg a kortársak számos emlékezésében. Amikor Petőfinek erre anyagi lehetősége volt, az átlagnál jobban ügyelt megjelenésére 

– mondta Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező, aki azt is elárulta, hogy a szélesre kihajtott, nagy inggallért a költő tette híressé, róla nevezték el Petőfi-gallérnak.

A kiállításon Petőfi a március 15-i viseletében látható, karján nemzeti színű szalaggal látható, a mellén egy korona nélküli magyar címer díszeleg.

"Érdekesség, hogy az eredeti címert felesége, Szendrey Júlia hímezte számára, piros, fehér és zöld színű gyöngyökkel. A derekára kötött széles, vérpiros selyemszalag jól jelzi Petőfi feltűnő, egyedi stílusát" – mondta a jelmeztervező.

Petőfi mellett az érdeklődők a reformkor nagyjai, Kossuth Lajos és Széchenyi István viaszmását is megnézhetik. Petőfi Sándor szobránál egy régi írógépet is találnak, amelyen kipróbálhatják a versírást a költő stílusában. Hogy minél többen fotózkodhassanak velük, a Madame Tussauds Budapest március 15-én kedvezményes jegyekkel és meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában