Gyenesdiás

2014.03.09. 15:45

Gergely-napi hagyományok Gyenesdiáson

A hagyományos, ezúttal jubileumi, azaz tizedik Gergely-napi művészeti fesztiválon több száz résztvevő állt a népes közönség és a szakmai zsűri elé.

Sámel József

Ahogy az elmúlt évtizedben, úgy a hivatalos megnyitó után szombaton délelőtt a Gergely-napi hagyományok felelevenítésével kezdődött a Kárpáti János Általános és Művészeti Iskola által szervezett program. Kiderült: a Gergely-nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, e napon Európa-szerte felvonulások, diákpüspök – választás és különböző vetélkedők kapcsolódnak. Magyarországon a Gergely-járás volt és szórványosan meg is maradt élő hagyományként. Ezen a napon a gyermekek dobbal, zászlóval, pántlikásan felöltözve, s csaknem minden házba beköszönve, körbejárták a falut kedvcsinálónak, hogy a még iskolába nem járó gyermekek kedvet kapjanak a tanulásra.

A fesztiválon a badacsonytördemici táncosok is felléptek (Fotó: Sámel József)

Öt kategóriában (néptánc, vers és próza, népdal, drámajáték, ipar-és képzőművészet) két helyszínen kora délutánig tartott a program. Az iskola aulájában kiállítás keretében mutatkoztak be az ipar és képzőművészet kategória alkotói. A produkciókat, illetve alkotásokat a zsűri értékelte, majd a díjak átadása után a résztvevők gálaműsor keretében köszönték meg a fellépési és szereplési lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!